Rusia a anunţat vineri o creştere record a cazurilor de COVID-19 – peste 12.000 -, cel mai mare număr zilnic după izbucnirea pandemiei de coronavirus, relatează dpa. Cazurile înregistrate în ţară au crescut cu 12.126 faţă de ziua precedentă, numărul total al infectărilor ajungând la 1.272.238, a declarat un serviciu federal de monitorizare într-un comunicat.

Rusia, locul patru la nivel mondial

Rusia se află pe locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de cazuri de coronavirus, după Statele Unite, India şi Brazilia. Autorităţile ruse au sfătuit persoanele în vârstă şi alte grupuri aflate în categoria de risc să rămână acasă.

Oficialii ruşi au părut ezitanţi însă în ceea ce priveşte o revenire la măsurile de carantină aflate în vigoare la începutul acestui an, în condiţiile în care astfel de măsuri au afectat grav economia ţării aflată deja în dificultate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că recenta creştere a numărului de cazuri de COVID-19 necesită o reacţie din partea autorităţilor, deşi nu a spus cu exactitate care anume.

„Această situaţie necesită anumite acţiuni, unele decizii, însă eu nu vă pot spune acum care anume”, le-a declarat Peskov jurnaliştilor, citat de agenţia de ştiri rusă Interfax.

Rusia dispune de un vaccin împotriva coronavirusului care poate fi administrat pe bază de voluntariat. Vaccinul rămâne însă unul controversat în condiţiile în care reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice internaţionale susţin că acesta nu a fost testat suficient.

Persoanelor mai în vârstă de 65 de ani le este recomandat să se izolele

În prezent, Rusia nu este în izolare şi Kremlinul a spus că nu intenţionează să-l reimpună deocamdată, însă autorităţile capitalei Moscova le-au recomandat persoanelor mai în vârstă de 65 de ani să se izoleze, iar companiilor – să permită telemunca pentru cel puţin o treime dintre angajaţi.

„Le recomandăm oamenilor să-şi petreacă weekendul ce vine acasă, cu familiile şi colocatarii”, a spus Aleksei Kuzneţov, consilier al ministrului rus al sănătăţii, citat de agenţia de ştiri RIA Novosti.

Joi, Kremlinul a declarat că majorarea numărului de contaminări este o sursă de „profundă îngrijorare” şi le-a cerut ruşilor să respecte măsurile de precauţie, pentru că în caz contrar vor trebui să se aştepte la noi restricţii.

„Dacă din asta nu tragem toţi concluzii pentru noi înşine – iar prin asta mă refer la purtarea măştilor şi la respectarea măsurilor de igienă şi sanitare – atunci numărul de contaminări va creşte chiar mai repede”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.