UE își va îndeplini țintele legate reciclarea deșeurilor numai cu ajutorul taxelor și interdicțiilor legate de depozitarea şi incinerarea acestora, arată un raport publicat de Comisia Europeană.
Aceste instrumente economice vor trebui introduse în mai mare măsură în toate statele membre, pentru ca UE să-şi îndeplinească obiectivul reducerii la zero a depozitării deşeurilor la gropile de gunoi, maximizarea reciclării şi reutilizării şi limitarea recuperării de energie la deşeurile nereciclabile.
Cele mai avansate şase state membre – Belgia, Danemarca, Germania, Austria, Suedia şi Olanda – depozitează în gropi de gunoi mai puţin de 3% din propriile deşeuri din mediul urban, potrivit unui studiu al Biroului de statistică al UE, publicat la finalul lunii martie.

La polul opus, 9 state membre (printre care România) continuă să depoziteze în gropi de gunoi peste 75% din propriile deşeuri urbane. În cazul României, 99% din deşeurile urbane sunt depozitate în gropi de gunoi, în timp ce în Bulgaria toate deşeurile urbane sunt depozitate în astfel de locuri. În UE, media este de 38%, iar 22% din deşeurile municipale sunt incinerate.

Un sfert din deşeurile municipale din Uniunea Europeană sunt reciclate, proporţiile cele mai mari înregistrându-se în Germania (45%), Belgia (40%) şi Slovenia (39%). Germania şi Olanda au renunţat complet la depozitarea deşeurilor urbane în gropi de gunoi.

Comisia Europeană încurajează statele membre să aplice cu eficienţă sporită legislaţia existentă referitoare la deşeuri. Sectoarele industriale din UE care se ocupă cu gestionarea deşeurilor şi cu reciclarea au avut în 2008 o cifră de afaceri de 145 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 2 milioane de locuri de muncă.