România va înregistra anul acesta o cădere economică de peste 7 procente, una dintre cele mai mari din ultimii 20 de ani, potrivit unui raport al ING România.

„Datele prezentate în această săptămână pentru luna aprilie au fost, în general, mai negative decât ne aşteptam: sectorul construcţiilor a scăzut cu 13,7%, producţia industrială cu aproape 10%, iar retailul cu 10,3%. Cu excepţia industriei, ceilalţi indicatori au consemnat deteriorarea performanţelor comparativ cu primul trimestru, ceea ce indică o nouă contractare la nivelul celui de-al doilea trimestru. Activitatea de creditare a continuat să se restrângă în luna aprilie, iar perspectivele sunt sumbre şi în acest plan”, se precizează în raportul realizat de către experţii ING România.

Din păcate, perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, astfel că nu este exclusă o nouă revizuire, în scădere, a acestor estimări.

Cursul, peste 4,7 lei/euro?

„În afară de ultimele informaţii prezentate de către Institutul Naţional de Statistică referitoare la evoluţia economiei în aprilie şi pe ansamblul trimestrului I, un alt element care ne-a făcut să modificăm estimările îl reprezintă scăderea sentimentului de încredere în rândul mediului de afaceri cu privire la evoluţia economiei”, a declarat pentru CAPITAL Online economistul-şef al ING, Nicolae Chidesciuc.

Chidesciuc a precizat, de asemenea, că, în zilele următoare, ING va prezenta o nouă estimare privind evoluţia cursului de schimb. Estimarea anterioară vorbea despre un curs de schimb de 4,7 lei/euro.