Dorina Barcari, expertă în pensii și salarizare, a lansat acuzații privind recalcularea pensiilor în România, susținând că zeci de pensii au fost reduse în mod deliberat. Barcari consideră că aceasta ar fi o manevră electorală menită să atragă voturi pentru politicieni.

Dorina Barcari, acuzații privind recalcularea pensiilor

Barcari a subliniat că recalcularea pensiilor are loc în două etape importante: în septembrie și în decembrie. Ea acuză că aceste recalculări sunt manipulate în scopuri electorale, sugerând că politicienii folosesc aceste momente pentru a-și îmbunătăți imaginea în fața pensionarilor.

Ministrul Muncii a declarat recent că au fost tipărite 15 milioane de decizii, o afirmație pe care Barcari a considerat-o inițial o aberație.

Totuși, ea a primit numeroase mesaje din toată țara care confirmă că pensionarii au primit decizii de reducere a pensiilor, justificate prin debite create din erori ale funcționarilor de la casele de pensii.

Barcari susține că reducerea pensiilor este o strategie pentru a putea anunța ulterior o majorare în septembrie, anulând debitele respective și prezentându-se astfel ca salvatori ai situației.

Ea descrie aceste tactici drept incorecte și sfidătoare la adresa cetățenilor români.

„Există o recalculare în septembrie și una în decembrie. Sunt datele electorale foarte importante aici. Sunt niște manevre atât de incorecte și sfidătoare la adresa cetățenilor români. (…)

Dânșii întâi au emis aceste decizii de reducere a pensiilor ca să spună că le măresc în septembrie. Probabil că o să anuleze aceste debite… Niște manevre”, a declarat ea într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Întrebată când ar urma pensionarii să primească pensii mărite, Barcari a fost sceptică, răspunzând ironic că „la anul și la mulți ani!”. Ea sugerează că vor apărea alte erori și încurcături care vor amâna majorarea pensiilor, lăsând vârstnicii în incertitudine.

pensionari, pensie, punct de pensie, pensii
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce spunea anterior experta în pensii și salarizare?

Amintim că, potrivit spuselor lui Dorina Bercari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, afirma că au fost emise 15 milioane de decizii de recalcularea pensiilor. Cu toate acestea, numărul pensionarilor nu este de 15 milioane.

În plus, deciziile primite, până acum, sunt de fapt reduceri ale pensiilor, cauzate de erori de calcul, care au generat debite pentru pensionari.

„A spus doamna ministră că au emis 15 milioane de decizii. Ori nu sunt 15 milioane de pensionari și deja deciziile care au sosit sunt decizii de reducere a pensiilor în urma unor erori de calcul, care au creat debite în sarcina pensionarilor, pe care Casele de Pensii le și rețin, le-au trimis pensionarilor tabelul de reținere, încălcând legea 125/2014, care spune că debitele create în sarcina pensionarilor din erorile comise de funcționarii de stat nu se rețin de la pensionari.

Însă în articolul 1 este băgată o șopârliță, așa, la sfârșitul articolului spune prin contestare și dacă pensionarii nu sunt informați, nu contestă, sigur li se rețin banii. Dar uneori și dacă contestă, tot li se rețin”, spunea Bercari.