Recalculare pensii. Pensiile nu vor fi majorate corect

Recalculare pensii. Liderul sindical Bogdan Hossu aduce acuzații serioase în legătură cu noua lege a pensiilor, evidențiind un element injust în ceea ce privește grupele de muncă pentru pensionare.

A detaliat cum persoanele încadrate în aceste categorii vor suferi din cauza absenței majorărilor corespunzătoare în luna septembrie, deoarece statul român nu ia în considerare contribuțiile plătite de angajatori în timpul activității lor.

Diferențele sunt generate de punctele de stabilitate. Astfel, în intervalul de vârstă cuprins între 15 ani și 25 de ani, există aproximativ 920.000 de pensionari care nu vor beneficia de corecții deoarece se situează sub punctele de stabilitate. În intervalul 25 de ani-30 de ani sunt aproximativ 1,1 milioane de pensionari.

În intervalul 30 de ani-35 de ani sunt aproximativ 960.000 de pensionari. În intervalul de peste 35 de ani sunt 1,6 milioane de pensionari. Ultimele trei categorii vor beneficia de puncte de stabilitate.

Problema principală este că cei care au luat decizii de pensionare între anii 2010 și 2020 sau în anii următori vor avea o valoare mai mică în urma recalculării, a indicat liderul Cartel Alfa.

Ce se va întâmpla cu cei care au lucrat în condiții speciale de muncă?

Bogda Hossu
Bogda Hossu (SURSA FOTO: Realitatea PLUS)

Există și o categorie specială care cuprinde aproximativ 500.000 de persoane: cei care lucrează în grupe speciale și deosebite, spune Hossu.

Legea evidențiază două aspecte importante pentru această categorie: reducerea vârstei standard de pensionare și acordarea unei bonificații pentru lucrul în condiții speciale.

„Diferențele apar din cauza punctelor de stabilitate. Deci practic, în intervalul 15-25 de ani sunt aproximativ 920.000 de pensionari. Aceștia nu vor lua nimic la corecția respectivă, pentru că practic, cad sub punctele de stabilitate.

După aceea sunt intervalele 25-30, unde sunt aproximativ 1,1 milioane de pensionari, e intervalul 30-35 la care sunt aproximativ 960.000 de pensionari și este intervalul peste 35, unde sunt 1,6 milioane de pensionari.

Este evident că puncte de stabilitate vor lua ultimele trei categorii. De principiu, problema este că cei care au decizii de pensionare între 2010 și 2020 sau următorii ani vor avea prin recalculare o valoare mai mică. Acum mai există o categorie specială care cuprinde aproximativ 500.000 de persoane. Cei care sunt cu grupe speciale și deosebite. Aici legea, subliniez, legea, și nu normele, pentru că nu se pot corecta decât prin lege, legea de fapt arată două chestiuni.

Cei în condiții speciale sau deosebite aveau două avantaje: Un avantaj era că vârsta standard de pensionare scădea cu o anumită vârstă, adică cu un anumit număr de ani, în funcție de categoria condițiilor de muncă respectivă, deci reducerea vârstei standard, și a doua era o bonificație legată de faptul că a lucrat în condiții speciale”, a explicat Bogdan Hossu într-o intervenție TV la Realitatea PLUS.