Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a venit marţi cu precizări importante privind un nou scandal al dezinfectantelor.

Aceasta a declarat, la Digi 24, că ancheta a început după o plângere făcută de Ministerul Sănătăţii, la începutul anului, în 10 ianuarie.

„Anul trecut, inspectorii direcţiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în ţară, la spitalele din ţară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei unui număr de 15 produse, au fost constatate neconformităţi pe o anumită zonă de acţiune la trei produse. În urma retestării acestora, aspectele semnalate iniţial au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătăţii a făcut o plângere privind aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse”, a explicat Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul a spus că aceste produse sunt folosite într-o primă etapă de dezinfecţie, iar dacă procedurile sunt respectate întocmai nu reprezintă un pericol pentru pacienţi, adăugând că nu este vorba despre dezinfectanţi diluaţi, ci produse neconforme pentru anumite tipuri de acţiune, mai exact cea fungicidă.

„Ce s-a întâmplat la «Marius Nasta» a fost un caz de focar de infecţie pe care spitalul l-a raportat, lucru absolut normal. În toate spitalele din lumea aceasta există infecţii, acestea se raportează, problema României la un moment dat a fost că aceste infecţii nu se raportau. Anul trecut, numărul acestor infecţii s-a dublat şi eu am spus că mă bucur. Asta înseamnă că am început să raportăm, să fim serioşi”, a mai spus Pintea.

Poliţiştii fac, marţi, percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Prahova, la locuinţele unor oameni şi sediile unor firme care produc, importă şi comercializează produse biocide. Compania vizată de percheziţiile de marţi este o firmă din Prahova, Al Carina, al cărei nume a apărut şi în scandalul Hexi Pharma, scrie Observatorul Prahovean, citând surse apropiate anchetei.