„Urmărim îndeaproape și cu îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta împotriva corupției sunt pietrele de temelie ale unei Românii puternice în Uniunea Europeană, așa cum au amintit președintele și prim-vicepreședintele în declarația comună de luna trecută. Vom urmări în continuare cu atenție procedurile declanșate împotriva șefei DNA”, arată Comisia Europeană într-un comunicat pentru Digi24.

„În rapoartele MCV anterioare, faptul că Direcția Națională Anticorupție și-a menținut parcursul în fața presiunii au fost receptate ca un semn de durabilitate. Comisia a mai notat în raportul său că, dacă această presiune va afecta lupta anticorupție, ar putea fi nevoită să revalueze această concluzie”, se precizează în comunicat.

Săptămâna viitoare, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans va face o vizită oficială de două zile la Bucureşti.

Frans Timmermans a luat poziţie în mai multe rânduri faţă de modificările la legile justiţiei din România, avertizând, împreună cu preşedintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenţei justiţiei.

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker şi Timmermans într-o declaraţie din urmă cu o lună.