RCS&RDS a fost somat marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), să intre imediat în legalitate şi să nu mai difuzeze, în pachetele sale, zece posturi TV, printre care Deutsche Welle, Italia 1 şi TF 24 , pe care le transmitea fără aviz, în cinci oraşe din ţară, printre care şi Bucureşti.

CNA a anunţat, în şedinţa de marţi, că a făcut un nou control în privinţa programelor TV retransmise de RCS&RDS, în urma unei sesizări primite din partea operatorului de telecomunicaţii UPC România. La şedinţa CNA au participat şi doi reprezentanţi ai companiei RCS&RDS – consilierul juridic Mihai Lucian şi un reprezentant al departamentului tehnic, Mircea Schneider.

În urma verificărilor efectuate, Consiliul a constatat că RCS&RDS continuă să transmită mai multe posturi TV fără a fi înscrise în avizul de retransmisie, în ciuda faptului că operatorul de telecomunicaţii a fost amendat, pentru aceleaşi abateri, cu 10.000 de lei, de CNA, în şedinţa din 25 februarie.

Potrivit CNA, în Bucureşti, în pachetul său digital, RCS&RDS difuzează fără a fi înscrise în avizul de retransmisie televiziunile 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Bloomberg, Italia 1, Canale 5, TF 2, TF 24, France 3, TVE şi BBC Prime.

RCS&RDS retransmite programe fără aviz

Prezent la CNA, reprezentantul RCS&RDS, consilierul juridic Mihai Lucian, a spus că pentru Bloomberg şi TF 2 s-au obţinut acordurile de difuzare.

„Există o cerere din partea abonaţilor pentru aceste programe (televiziunile difuzate fără a fi înscrise în avizul de difuzare, n.r.). Acestea au fost preluate la liber de pe satelit, nu le-am pus noi în ofertă”, a explicat Mihai Lucian, precizând că ulterior s-a constatat că există cerere din partea publicului pentru aceste televiziuni.

Mihai Lucian a mai spus că pentru restul posturilor TV pe care RCS&RDS le retransmite fără a fi înscrise în avizul de retransmisie există discuţii cu televiziunile respective.

RCS&RDS nu retransmite N24 Plus, deşi este obligatoriu

Pe de altă parte, în şedinţa CNA, reprezentanta postului N24 Plus, Nicoleta Popa, a spus că RCS&RDS nu retransmite în pachetele analogice această televiziune, în ciuda faptului că ea este obligatorie la retransmisie.

„Aveţi aviz din ianuarie pentru N24 Plus, dar postul nu apare în analogic, nici în Bucureşti şi nicăieri în ţară. Postul N24 este şi în must carry” (obligatoriu la retransmisie, n.r.), li s-a adresat Nicoleta Popa reprezentanţilor RCS&RDS. Mihai Lucian i-a răspuns că N24 Plus este inclus în pachetele digitale ale RCS&RDS.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, cu un număr de peste 2,55 milioane de abonaţi. Societatea are peste 1.000.000 de utilizatori pe segmentul serviciilor de Internet. În afară de România, RCS&RDS furnizează, în prezent, servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia, atât pentru zona rezidenţială, cât şi pentru cea de business.

SURSA: Mediafax