"Poziţia guvernului este clară: suntem gata pentru dialog, pentru discuţii profesionale", a declarat prim-ministrul Volodîmîr Groisman, citat de presa ucraineană. 

"Dar noi nu suntem gata pentru sabotaj", a subliniat el. 

Ultranaţionaliştii ucraineni, care blochează calea ferată de aproape trei săptămâni, susţin că Kievul nu ar trebui să facă comerţ cu rebelii proruşi. 

Kievul continuă să cumpere un anumit tip de cărbune, care nu se găseşte decât în estul separatist al ţării şi este necesar funcţionării centralelor electrice ucrainene. 

Aceste livrări au continuat până în prezent, în ciuda conflictului dintre separatişti şi armata ucraineană care a făcut aproape 10.000 de morţi din 2014. 

Săptămâna trecută, Kievul a declarat stare de urgenţă energetică, în timp ce autorităţile încearcă să reducă consumul de electricitate al ţării. 

Preşedintele Petro Poroşenko a avertizat atunci că mai multe mari oraşe ucrainene şi unele cartiere ale capitalei ar putea rămâne fără încălzire şi că uzinele metalurgice şi-ar putea opri producţia, ameninţând 300.000 de locuri de muncă.

AGERPRES