Oficialii americani creează presiune asupra europenilor să își rezolve problemele financiare și să își salveze băncile, în caz contrar efectele negative ar fi suportate de economia globală. Și nu sunt singurii, și cei de la Beijing cer același lucru. Numai că reprezentații SUA uită un lucru important: și ei au probleme majore, probleme care decurg tot din datoria publică și deficitul bugetar și pe care nu le-au rezolvat încă.
Iar semnalul de readucere aminte a problemelor americane a fost dat de un raport al Merril Lynch, citat de Reuters, care arată că ratingul suveran al SUA ar putea fi redus la de AAA dacă autoritățile americane nu reușesc să se pună de acord și să lanseze planul pe termen lung de reducere a deficitului.
Scăderea ratingului ar fi a două după cea operată de Standard & Poor’s din august. Și ar însemna o nouă lovitură puternică pentru cea mai mare economie din lume, economie care însă luptă să evite o nouă recesiune. „Ne așteptăm la un reducere a ratingului la sfârșitul lui noiembrie sau începutul lui decembrie pentru cel puțin unul dintre tipurile de împrumuturi”, scrie Ethan Harris în raport, făcând referire la momentul în care super-comitetul creat pentru găsirea soluțiilor trebuie să finalizeze un plan pe termen lung.
„Super-comitetul” este format din membri ai ambelor partide americani (republicani și democrați) și ar trebui, ca până pe 23 noiembrie, să ajungă la o înțelegere privind reducerea deficitului SUA cu încă 1.200 miliarde dolari. În caz contrar, reducere deficitului va fi declanșată automat prin scăderea cheltuielilor publice începând cu 2013. Cu efecte negative directe în economie. De altfel, raportul Merril Lynch a redus estimarea de creștere economică a SUA la 1,8% pentru 2012 și la 1,4% pentru 2013.
Ce nu se știe este care dintre agențiile de rating, adică Moody’s sau Fitch, va reduce prima ratingul. Moody’s are deja inclusă în evaluară o perspectivă „negativă” asupra SUA, iar oficialii agenției au declarat că nu așteaptă doar deciziile super-comitetului, ci și rezultatul alegerilor prezidențiale de anul viitor și expirarea reducerilor de taxe operate de Bush.
Fitch are, în prezent, perspective „stabile”, ceea ce înseamnă că înainte de un downgrade av trebui să modifice perspectiva. Analiștii Fitch au declarat că ar putea revizui negativ evaluarea dacă economia va avea rezultate sub așteptări și dacă super-comitetul nu ajunge la un acord.