Din 15 mai s-ar putea deschide terasele care respectă măsurile de protecție sanitară, dacă parlamentarii vor accepta un amendament la legea care prevede măsurile din perioada stării de urgență.

În forma adoptată de Guvern se spune că pe durata stării de alertă se poate suspenda activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora. „Este permisă organizarea activităților de preparare a hranei cât și de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in” și „room-service”, livrare la client, take-away”, se mai precizează în varianta inițială.

Amendamentul adoptat de senatori prevede însă că pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.

În plus, pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate mai sus, cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară.

După votul senatorilor, legea trebuie aprobată și de Camera Deputaților.

Inițial, s-a vorbit de deschiderea teraselor de la 1 iunie. Informația a venit de la Dragoș Petrescu, preşedintele patronatului HORA, care a dezvăluit că, în urma unor discuții cu guvernanții s-a agreat ca terasele și cafenele să fie deschise pe 1 iunie. Conform planului, redstaurantele ar putea fi deschise două săptămâni mai târziu, dacă evoluția epidemiologică va fi bună.