Astfel, șeful DSU a declarat la Antena 3 că 50% din infectările cu noul coronavirus vin de la asimptomatici.

„Problema e câte persoane sunt active, câte persoane în acest moment încă poartă virusul și câte persoane sunt în comunitate care transmit”, a spus Raed Arafat, duminică seară, la emisiunea „Subiectiv cu Răzvan Dumitrescu”.

Arafat a adus aminte și de studiul făcut de o universitate din SUA care confirmă faptul că peste 50% din infectările cu noul coronavirus se preiau de la persoanele asimptomatice care se află undeva printre noi, „este un studiu oficial, publicat și răspândit”, a zis Arafat.

„Transmiterea asta se face dacă intri în contact cu o persoană asimptomatică, cam asta se întâmplă acum în comunitate”, a punctat Raed Arafat, care mai afirmă că nu avem deocamdată o răspândire exponențială în țara noastră.

Acesta a precizat că dacă se va ajunge la o răspândire exponențială, acest lucru va duce la o aglomerare a secțiilor de Terapie Intensivă.

„Dacă ajungem la o răspândire exponențială, cum se întâmplă în alte țări care au mii de cazuri deja și acolo este răspândire exponențială, asta va duce automat la ocuparea Terapiei Intensive.

Ca să se înțeleagă, am pus o unitate mobilă de terapie intensivă la Prahova. A rămas o perioadă scurtă nefolosită, acum e folosită. Are în ea nu știu câte cazuri, Galați ne-a solicitat o unitate să fie trimise acolo pentru terapie intensivă. Asta arată că deja este o presiune și acest lucru este vizibil.

Sunt câteva zone în țară care au o presiune asupra lor. Nu înseamnă că celelalte zone vor rămâne fără presiune. E posibil să se schimbe asta”, a mai afirmat Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM/Liviu Chirica.