Președintele Donald Trump se bucură de o cotă de încredere pozitivă pentru prima dată de la inaugurare, potrivit unui sondaj publicat joi, la două săptămâni după ce Senatul de la Washington, dominat de republicani, a decis achitarea președintelui de acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a Congresului în afacerea Ukrainegate.

Creșterea popularității liderului de la Casa Albă printre americani a fost unul dintre efectele anticipate de analiștii de peste ocean în legătură cu procedura de impeachment lansată de democrații din Congres.

În plus, președintele Trump continuă să se bucure de date economice excelente, care fac ca realegerea lui pentru un nou mandat în fruntea Statelor Unite să devină tot mai certă. În același timp, misiunea democraților de a câștiga scrutinul din noiembrie apare din ce în ce mai dificilă.

Potrivit sondajului Gallup publicat joi, 49% dintre americani aprobă felul în care Trump se achita de funcția de președinte, comparativ cu 48% care resping performanțele sale. Acesta reprezintă o creștere importantă de cinci puncte față de un sondaj similar de la începutul lunii ianuarie a acestui an, realizat înainte ca Trump să fie achitat de Senat.

Cota de încredere crește

Februarie este a doua lună consecutivă în care cota de încredere a lui Trump este de 49% în sondajul Gallup, cu mult peste cele 40 de procente de care republicanul a avut parte pe tot parcursul acestui mandat de președinte.

Reamintim că, la 5 februarie, președintele Trump a ieșit victorios în urma procedurii de demitere pe care democrații din legislativul de la Washington au declanșat-o împotriva sa, liderul de la Casa Albă fiind achitat de senatori pentru ambele acuzații care i-au fost aduse.

În urma votului din camera superioară a legislativului american, republicanul a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Așa cum era de așteptat, rata de favorabilitate a președintelui în rândul republicanilor continuă să fie una excelentă (93%), în timp ce, în rândul democraților, Trump nu a înregistrat decât un procent de aprobare minim, de doar 6%.

Avantaj semnificativ înainte de alegeri

Sondajul Gallup a constatat, de asemenea, că Trump se bucură de cele mai mari rate de popularitate în rândul independenților (43%) de la preluarea funcție de președinte, la 20 ianuarie 2017.

Comentatorii notează că acesta este un procent semnificativ în perspectiva alegerilor prezidențiale și federale care vor fi organizate la 3 noiembrie și unde acest grup de votanți va avea un cuvânt greu de spus, arată g4media.ro, citând presa americană.

Cifrele prezentate de la Gallup au fost confirmate și de rezultatele Presidential Tracking Poll al celor de la Rasmussen Reports , care urmărește zilnic performanțele președintelui. Acesta a indicat vineri că 49% dintre alegătorii probabili din Statele Unite aprobă performanțele lui Trump la Casa Albă. Cincizeci și unul la sută le dezaprobă.

Cifrele includ pe cei 38% care aprobă cu fermitate felul în care Trump acționează ca președinte și pe cei 48% dintre alegătorii probabili care dezaprobă performanțele republicanului. Rata indicelui de aprobare prezidențială este astfel de -5.

De asemenea, RealClearPolitics, care prezintă o medie a mai multor sondaje de opinie realizate la nivel național, afirmă că Trump se bucură de o cotă de încredere de 46%, în timp ce 51% dintre alegătorii americani au o părere nefavorabilă despre liderul de la Casa Albă. Este cea mai bună rată de popularitate pentru Trump din februarie 2017.