Secretarul de stat Raed Arafat a declarat marți că satul Gornet va rămâne în carantină, în ciuda deciziei Curții de Apel București de anulare a ordinului de carantinare!

”Carantina rămâne valabilă, pentru că decizia nu poate rămâne executorie, cel puțin așa știu că prevede legea. Deci, trebuie să se ajungă la recurs. Localitatea Gornet încă este sub carantină și va rămâne până la ora 22.00, mâine seară.

”Nu comentez decizia până nu citesc motivația”

În rest, nu comentez decizia până nu citesc motivația, în primul rând”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru gandul.ro.

În context, Curtea de Apel București a decis anularea ordinlui de carantinare a localității prahovene Gornet. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

”Admite în parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată.

Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova.

”Evaluarea cazurilor de COVID-19 în regim de urgență”

Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în minuta  Curții de Apel București, publicată marți.

Autorităţile din Gornet au atacat în instanţă săptămâna trecută ordinul de carantinare a unui sat al comunei și i-au cerut şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zona respectivă, dar și daune de 500.000 de euro.

Bogdan Dumitru, avocatul care reprezintă Primăria Gornet, a emis sâmbătă un comunicat potrivit căruia autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.

Sunt invocate ”starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei”.

Foto: INQUAM / Alexandru Bușcă