Răsturnare de situație în Israel: Guvernul pregătește a treia doză de vaccin, în condițiile în care țara înregistrează o nouă creștere exponențială a numărului de cazuri.

Varianta Delta a  Covid-19 s-a răspândit atât de rapid în țară, încât numărul cazurilor aproape că s-a dublat de la o săptămână la alta.

Răsturnare de situație în Israel! Pandemia se reaprinde

Israelienii care suferă de disfuncţii ale sistemului imunitar vor fi eligibili de acum înainte pentru a primi o a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, a anunţat duminică ministrul sănătăţii, Nitzan Horowitz, transmite dpa.

Într-o intervenţie la postul de radio Kan, Horowitz a spus că stocurile de vaccin Moderna sunt disponibile pentru persoanele care au primit deja două doze.

Israelul a vaccinat aproape exclusiv cu BioNTech/Pfizer în campania de până acum, dar aceste stocuri se vor epuiza până la sfârşitul lunii iulie.

Prim-ministrul Naftali Bennett a informat duminică, în şedinţa de cabinet, că a convenit cu directorul executiv al companiei Pfizer, Albert Bourla, ca următorul transport de vaccinuri să fie devansat, urmând să sosească pe 1 august.

Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus a crescut din nou în ultimul timp în Israel. Majoritatea acestor cazuri sunt cauzate de varianta Delta.

Peste jumătate din populație a primit două doze

Până în prezent, din totalul de 9,3 milioane de locuitori, Israelul a vaccinat aproape 5,7 milioane cu prima doză (61%) şi 5,2 milioane cu ambele doze (56%).

Trebuie precizat faptul că Israel, una dintre țările campioane la nivel planetar atunci când vine vorba despre vaccinarea anti-Covid, se confruntă din nou cu o creștere exponențială a cazurilor de coronavirus.

Varianta Delta a virusului, o variantă mult mai contagioasă, s-a răspândit atât de rapid în această țară, încât numărul cazurilor aproape că s-a dublat de la o săptămână la alta, scrie Haaretz.3

În plus, majoritatea persoanelor aflate în stare gravă în spitale sunt persoane vaccinate cu ambele doze.

Pe 25 iunie, la nici două săptămâni de când Israelul a anunțat că anulează obligaţia de a purta mască în spațiile publice închise, guvernul a anunțat reintroducerea măsurii, pe fondul creșterii numărului de cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Având în vedere că situația nu s-a ameliorat de atunci, premierul Naftali Bennet a declarat că are în vedere reinstaurarea mai multor restricții dacă nu se va observa un trend descendent.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin.