Judecătorii Adina Pretoria Dumitrache și Andrei Viorel Iugan de la Secția I penală a Curții de Apel București vor administra proba cu înscrisuri, constând în declarația directorului societății producătoare a artificiilor folosite în clubul Colectiv, transmite luju.ro.

Cei doi judecători vor astfel să afle pentru prima dată în acest proces dacă artificiile folosite erau destinate folosirii în interior sau nu. Astfel, la termenul din 5 martie 2021 din dosarul nr. 17008/3/2016 au decis să admită cererea formulată de Daniela Ioana Niță, patroana firmei de artificii care a asigurat materialul pirotehnic la concertul din clubul Colectiv al trupei Goodbye to Gravity.

Este pentru prima dată când instanța are în vedere acest aspect

Declarațiile producătorului de artificii atestă că materialul pirotehnic folosit la concertul din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv era conform și destinat folosirii și în interior, nu doar în exterior, așa cum au acreditat experții Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă – INSEMEX.

Practic, în soluția de la fond s-a acordat credit declarațiilor făcute de experții INSEMEX, care nu apărea pe lista experților judiciari autorizați acreditați de Ministerul Justiției, dar care a stabilit cauza incendiului de la Colectiv.

Nici măcar, Institutul Național de Expertize Criminalistici (INEC), ale căror expertize au fost deja atașate la dosar, nu a putut stabilit în clar cauza incendiului. INEC a spus în raportul de expertiză că „este posibil să fi existat și o altă substanță care a contribuit la extinderea rapidă a focului”.

Prin admiterea acestei cereri, este pentru prima dată când instanța ia în vedere și posibilitatea că artificiile erau destinate și folosirii în spațiul închis.

De asemenea, în cererea depusă la instanță se precizează că administrarea acestei probe este necesară pentru aflarea adevărului în speța Colectiv, și pentru ca instanța să cunoască la momentul pronunțării soluției “complet și exact faptele în materialitatea lor”. Practic să se afle adevărul în acest caz, lucru solicitat atât de părțile din dosar, cât și de părinții tinerilor pieriți în incendiu.

Sursă foto: Inquam Photos / Liviu Chirica