Cu o zi în urmă, vă relatam şi noi despre un studiu realizat de Universitatea Bucureşti privind riscurile și căile de transmitere și contaminare cu virusul SARS-CoV 2 prin intermediul unor produse de panificație preambalate.

Studiul, care concluziona că există un risc de transmitere a virusului în cazul pâinii neambalate, a generat imediat o reacţie din partea lui Paul Anghel, directorul general al ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).

Oficialul subliniază că studiul Universităţii Bucureşti este doar unul preliminar, iar rezultatele acestuia contrazic oarecum declaraţiile venite din partea OMS şi a ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. „Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor”, transmite Paul Anghel.

Comunicatul integral al directorului general ANPC

„Având în vedere ultimele știri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul SARS-Cov-2 prin alimente și în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de Director General al ANPC, să atrag atenția supra efectelor acestui tip de știri asupra încrederii consumatorilor in anumite produse (de bază) și asupra industriei de profil.

Înţeleg ca studiul realizat de Universitatea din București privind riscurile de transmitere a virusului este doar unul preliminar.

Rezultatele făcute publice de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) potrivit cărora NU există dovezi că virusul SARS-CoV-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile NU se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziția oficială a autorităților internationale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent.

Deși studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure (oțel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.

Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș.

Responsabilitatea în comportament și în comunicare și informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităților, acesta este apelul meu către consumatori, presă și instituții.

De asemenea, voi solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, după părerea mea, singura entitate în măsură sa prezinte un punct de vedere consolidat.”