PSD a ajuns foarte jos în sondaje, lucru recunoscut chiar și de Dăncilă în partid, iar șansele de redresare sunt mici, pentru că a stârnit multă ura și nici nu mai are lideri importanți, așa că partidul e pe făraș și riscă să dispară definitiv de pe scenă politică în următorii patru ani, susține sociologul Bruno Ștefan.

„Dacă la alegerile următoare vor vota și cei din diaspora, PSD nu mai ia nici 15%. Ei își dau seama că este pentru prima oară nu când iau scorul asta, ci când șansele de redresare sunt mici. Au mai luat scorul asta și în 2007, la europarlamentare (circa 20%), dar atunci a contat că PSD a știut să se redreseze. Aveau lideri – Mitrea, Năstase, Iliescu erau încă activi în politică. Acum nu mai au lideri importanți. I-au reactivat pe Cozmanca, pe Năstase, dar degeaba, nu mai reușesc să se redreseze pentru că au stârnit o ura în populație pe care nu mai reușesc să o oprească. Dezastrul e previzibil”, afirmă Bruno Ștefan, președintele Fundației Biroul de Cercetări Sociale (BCS), potrivit Ziare.com.

Acesta spune că „dacă președintele Iohannis ar propune un referendum privind facilitarea dreptului de vot în diaspora, la alegerile locale PSD nu mai trece de 15%”.

„Și nu mai punem problema că pesediștii pierd președinția României, ei știu că o pierd. Înainte, primarii duceau oamenii la vot, acum (în 26 mai, n.red.) nu au mai putut, pentru că votul nu s-a mai furat așa ușor, nu și-au mai riscat pielea atât de mult. Și dacă primarii PSD nu câștigă la anul alegerile locale, pierd și parlamentarele și rămân în Opoziție, la circa 15%. Asta înseamnă că PSD dispare de pe scenă politică definitiv în 4 ani”, apreciază președintele BCS.

Bruno Ștefan subliniază faptul că PSD s-a încărcat cu ura în ultimii ani, iar peste așa ceva electoratul nu trece ușor.

„PSD nu mai reușește să seducă populația, partidul s-a încărcat de ura și a emanat ura față de grupuri sociale și nu poate schimbă discursul în unul seducător acum. Cunosc susțînători fanatici ai PSD care emană ura continuu, aruncă săgeți. Pesediștii nu mai pot gândi acum altfel decât exprimând ura, nu stimulând anumite categorii sociale sau susțînând anumite idei. Nu, cine nu e cu ei e fascist, nazist, aruncă cu etichete mizerabile. Iar după alegerile din 26 mai nu au făcut altceva decât să bage săbiile în teacă: ‘Gata, Dragnea nu mai e de-al nostru, nu ne mai atingem de justiție etc’. Ei susțîn că s-au oprit din discursul urii, dar nu îi mai crede lumea pentru că l-au exersat cu patos până acum, iar lumea a văzut ce e PSD. Degeaba spun că au mărit pensiile și salariile, nu vor mai câștigă. Oricât spun că vin cei din Opoziție și vor tăia pensiile și salariile, tot nu mai contează. Imaginea negativă a PSD e atât de puternică! Iar ceea ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august a frânt orice încredere că PSD mai poate să reprezinte altceva decât un partid bolșevic, agresiv, violent”, crede Bruno Ștefan.

„PSD e pe făraș, eu nu îl mai văd redresat”, a concluzionat Bruno Ștefan, președintele BCS.