Va fi un Crăciun sub semnul COVID-19. „Unic”, explică directorii Institutului Superior de Sănătate din Italia (ISS).

Un Crăciun, aşa cum precizează Silvio Brusaferro, președintele Institutului Superior de Sănătate, în care va trebui să evităm adunările. Stresul cauzat de pandemie „nu este un stres punctual, cum ar fi un cutremur sau o inundație, ci este un stres care durează deja de un an și care ne va însoți aproximativ un alt an și jumătate și implementăm strategii de adaptare care își vor lăsa amprenta în viitor, unele probabil chiar permanent”.

Chiar dacă această curba de contagiune încetinește, numărul cazurilor continuă să rămână mare, notează cotidianul La Stampa.

„Scopul este de a trece de la faza de atenuare la faza de limitare, însă avem nevoie de un număr mult mai mic de noi cazuri zilnice”, explică experții Institutului Superior de Sănătate. Din acest motiv este prematur să spunem ce se va întâmpla de Crăciun.

„Va depinde totul de modul în care va coborî curba. Nu există scurtături”, explică Silvio Brusaferro.

Între timp, pe frontul guvernamental, în special în vederea noului decret ministerial, marţi, prim-ministrul Giuseppe Conte s-a întâlnit cu șefii de delegație cu care a discutat despre opțiunea reuniunilor de familie.

Întâlnirea dintre premier și liderii grupului este încă în desfășurare. Premierul a subliniat și a explicat că hotelurile vor fi închise doar în zonele montane. Noile măsuri vor fi valabile în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie.

Petreceri de Revelion doar acasă

Italienii vor trebui să sărbătorească Anul Nou în interior, a avertizat luni un ministru din Guvernul de la Roma, care a exclus posibilitatea adoptării unor excepţii de la interdicţia ce vizează deplasările pentru data de 31 decembrie, informează DPA.

„Dacă vom decide că oamenii nu vor putea să rămână în exterior dincolo de o anumită oră, atunci cu toţii vom trebui să ne întoarcem la casele noastre indiferent de lucrurile pe care le-am avea de făcut”, a declarat ministrul pentru Afaceri Regionale, Francesco Boccia, pentru televiziunea publică italiană (RAI).

„Cât despre petrecerile de Revelion? Vom sărbători acasă”, a adăugat el.

Guvernul condus de prim-ministrul Giuseppe Conte va avea de luat o decizie dificilă în această săptămână în privinţa gradului în care restricţiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus vor putea fi relaxate înainte de sezonul sărbătorilor de iarnă.