Rareș Bogdan a răbufnit. Mai mulți primari și viceprimari liberali vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD. În acest context, prim-vicepreşedintele PNL a susținut că „traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată”.

Rareș Bogdan critică fenomenul de migrare către alte partide

De asemenea, liberalul a susținut că un astfel de obicei este dăunător pentru democrația românească, iar Partidul Național Liberal „nu va susține vreodată printr-o lege traseismul”.

În opinia prim-vicepreşedintelui PNL, trebuie găsită o soluție.

„Sunt unul dintre cei mai vocali anti-traseiști. Eu cred că traseismul este o boală care trebuie obligatoriu curmată, trebuie vindecată în ceea ce înseamnă democrația românească. E o situație specială legată de prelungirea mandatelor, în niciun caz Partidul Național Liberal nu va susține vreodată printr-o lege traseismul. Trebuie să găsim o soluție, în schimb, pentru cei care se află în situația de a avea un mandat câștigat la PNL sau PSD sau USR sau UDMR și care vor candida la alegerile de pe 9 iunie de la un alt partid, deci cei care au plecat deja”, a declarat Rareș Bogdan, conform Digi24.

Rareș Bogdan
SURSA FOTO: Dreamstime

Liberalul spune că PNL nu este de acord cu ideea traseismului în politică

Rareș Bogdan a vorbit și despre situația primarului de Alba-Iulia „care a câștigat alegerile la USR după ce a stat 20 de ani în PNL”. Edilul s-a reîntors „acasă” după ce „i-a venit mintea la cap” și va trebui să candideze de la PNL, spune prim-vicepreşedintele liberal.

„Avem și noi, de exemplu, primarul de Alba-Iulia care a câștigat alegerile la USR după ce a stat 20 de ani în PNL pe un scandal intern, s-a reîntors acasă, că i-a venit mintea la cap, și în momentul ăsta el va trebui să candideze de la PNL. Potrivit legii așa cum arată ea astăzi, dacă nu facem niște modificări pe codul administrativ, domnia sa își pierde primăria, iar Alba rămâne trei luni și jumătate fără primar. Situații de genul ăsta sunt în România 132 astăzi, din 3.200 de administrații locale plus 40 de administrații județene. Deci clar că trebuie să găsim o soluție pentru cele trei luni și jumătate ca cei care candidează de la un alt partid politic și au mandatul până în 29 iunie de primari sau consilii județene, consilieri de la alte partide să nu-și piardă mandatele, strict pentru această perioadă de trei luni și jumătate. Dar asta nu înseamnă că PNL va fi de acord cu ideea traseismului în politică. Dacă am putea să-l blocăm de tot, ar fi și mai sănătos”, a conchis liberalul.

Amintim că reacția liberalului a venit în contextul în care mai mulţi primari şi viceprimari din judeţul Timiş, majoritatea din PNL, vor candida la alegerile locale din 9 iunie sub sigla PSD. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri de preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis.

La rândul lui, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că astfel de lucruri se întâmplă în anii electorali. Totodată, nu este un fenomen inventat nici de PNL, nici de PSD, spune el.

Situația apare deoarece primarii nu se mai înţeleg, de obicei, cu preşedintele de organizaţie, susține social-democratul.

Totuși, astfel de situații nu ar trebui să se întâmple, deoarece vor aduce tensiuni în coaliţie, în opinia șefului social-democrat.