Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a venit cu ultimele informații. Conducerea PNL reunită, joi, la sediul central, a decis în unanimitate ca Nicolae Ciucă să fie candidatul formațiunii pentru funcția de premier, spun surse din partid.

Votul din BEX PNL a mai vizat două aspecte. Pe de-o parte, Ciucă o să conducă delegația PNL care merge la consultări la Palatul Cotroceni, chiar dacă din delegație o să facă parte și șeful PNL. De asemenea, liderul partidului, Florin Cîțu, le-a propus colegilor ca premierul propus să fie cel care să se ocupe de formarea Guvernului, nu șeful de partid.

Anunțul lui Rareș Bogdan!

Liberalii au decis, joi, într-o ședință fulger a Biroului Executiv, să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier pentru formarea Guvernului PNL-PSD-UDMR. Nicoale Ciucă va negocia direct cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor formarea viitorului Guvern. Decizia vine după ce Florin Cîțu s-a întâlnit miercuri seară cu președintele Klaus Iohannis și au discutat despre numele viitorului prim-ministru.

„Noaptea întotdeauna este un sfetnic bun. A fost o discuție absolut firească, cu toate opțiunile pe masă. Florin Cîțu a spus ieri că orice membru al PNL poate fi premier. Am convenit împreună că Nicolae Ciucă e cea mai bună soluție. Florin Cîțu în nici un caz nu a pierdut, e în continuare președintele partidului, suntem în spatele său. Florin Cîțu e la fel de puternic ca până acum. Suntem convinși că PSD îl va accepta pe Nicolae Ciucă”, a spus Rareș Bogdan.

El a subliniat faptul că își dorește cât mai repede un Guvern complet, iar premierul trebuie să fie neapărat din partea liberalilor.

”Nu vreau să dorm în teatru absurd. Gata, s-a încheiat, vreau guvern!”, a spus europarlamentarul PNL. Rareş Bogdan a afirmat că singura opţiune pentru PNL, pentru a continua discuţiile cu PSD, este ca primul premier să fie un premier liberal. ”Este linie roşie”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.

Totodată, el a mai precizat că numele noului premier va fi aflat astăzi, după care vor continua discuţiile de la ora 16,00 cu cei din PSD pentru definitivarea ultimilor 2% din programul de guvernare, cel legat de Justiţie şi cel legat de taxologie, de partea de finanţe şi procentele la muncă.

Noul premier trebuie să fie liberal

„Voi propune imediat după ce avem propunerea de premier oficială să nu mai dormim şi să terminăm. Mie-mi place foarte mult Eugen Ionesco, l-am adorat alături de Cioran şi Eliade, dar nu vreau să dorm în teatru absurd. Gata, s-a încheiat, vreau guvern”, a mai spus Rareş Bogdan.

De menționat este faptul că în urmă cu două zile, europarlamentarul declara că PNL nu va ceda poziția de premier și nu va accepta o eventuală rotativă, însă asta s-a și întâmplat ulterior.

Totodată, Rareș Bogdan mai spunea atunci că niciun lider PNL nu va alege un premier PSD.

„Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte o eventuală rotativă. La BPN (…) nu s-a discutat și subiectul rotativei. Să punem în discuție acest scenariu al rotativei, pe care BPN să-l voteze sau nu – dar în cazul în care se opun rotativei înseamnă practic ieșirea din negocieri cu PSD -, iar chestiunea premierului prima oară (…) să fie un premier PSD (…) nu cred că vreun lider PNL, de la președintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN și să propună așa ceva”, a mai spus Rareș Bogdan.