Polonia este singura ţară din fostul bloc comunist care se plasează şi ea în primele zece poziţii din ierarhie. În acelaşi timp, România îşi păstrează locul 13 în topul referitor la toate formele de energie regenerabilă. 

"Având în vedere sistemul pozitiv de reglementare al energiei regenerabile din România, inclusiv schema de stimulare a investiţiilor în domeniu, ţara noastră s-ar putea plasa pe un loc chiar mai bun decât cel actual, în cazul în care limitarea semnării de contracte bilaterale care asigură bancabilitatea proiectelor de investiţii în acest sector ar dispărea. Sperăm ca această modificare legislativă aşteptată de întreaga industrie şi de către investitori să se întâmple în anul 2013", a explicat Florin Vasilică, partener şi lider al departamentului Transaction Advisory Services în cadrul Ernst & Young România.

Potrivit raportului, poziţia României, atât în topul energiei eoliene, cât şi în topul general este determinată de mediul favorabil de reglementare care a condus la investiţii substanţiale mai ales în proiecte de energie eoliană. O dovadă în plus este creşterea spectaculoasă a capacităţilor de energie eoliană instalate într-un singur an: dacă în septembrie 2011, România avea 623 MW instalaţi, în septembrie 2012 capacitatea crescuse deja la 1.440 MW.

"În privinţa energiei solare, evoluţia a fost mai puţin spectaculoasă, România ocupând locul 24 în ultimul raport, alături de Canada şi Ucraina. Investitorii au proiecte în fază avansată de dezvoltare în această arie de business. Schema de care beneficiază proiectele solare este atractivă, durata de dezvoltare este mai scurtă iar procesul de autorizare mai simplu decât la celelalte forme de energie regenerabilă, astfel că este de aşteptat ca poziţia României să avanseze", scrie în document.

Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructura şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Compania are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Chişinău.
Sursa: Agerpres