Raportul oferă o imagine sumbră a Terrei, după doi ani consecutivi în care temperatura globală înregistrată a fost cea mai ridicată din istorie. În anul 1880 meteorologii au început să înregistreze temperaturile globale.

Recordurile de căldură de anul trecut sunt rezultatul influenţei combinate a tendinţelor de încălzire a climei pe termen lung şi ale unui El Nino (curentul cald ecuatorial din Pacific – n.r.) puternic la începutul anului”, se arată în document.

În documentul de 300 de pagini, pe care l-au realizat aproximativ 500 de oameni de știință din peste 60 de țări, se observă că principalii indicatori ai schimbării climatice continua să reflecte tendințe corespunzătoare unei intensificări a încălzirii planetare.

Deși în text nu s-au luat în calcul primele șase luni ale anului 2017, au fost, de asemenea, printre cele mai călduroase înregistrate din 1880, conform NOAA.

Raportul a fost publicat la puțin timp după ce Statele Unite au informat oficial, în scris, ONU în legatură cu decizia de a se retrage din Acordul pentru Climă de la Paris.

Valuri de caniculă și topirea ghețarilor

Mai mulţi indicatori-cheie, precum temperaturile pe suprafaţa Globului, nivelul oceanelor şi gazele cu efect de seră din atmosferă au depăşit anul trecut recordurile stabilite în 2015. Astfel, în 2016, concentraţia de dioxid de carbon (CO2) pe Terra a depăşit 400 de ppm (particule la un milion de particule atmosferice), pentru prima dată de la începutul măsurării sale. Mai mult, este cel mai crescut nivel din ultimii 800.000 de ani, dacă sunt luate în calcul datele obţinute din studiul straturilor glaciare.

Mai multe țări, printre care India și Mexic, au înregistrat temperaturi anuale record în anul precedent.

AFP amintește că India s-a confruntat și săptămâna trecută cu un val de căldură extremă. După ce temperaturile au depășit 44 de grade Celsius, peste 300 de milioane de oameni au rămas fără apă iar alți 300 și-au pierdut viața.

 

Schimbarea climatică, cea mai mare provocare pentru omenire și viața pe Pământ

Topirea gheţarilor şi a calotelor polare a crescut nivelul oceanelor la un nou record – 82 de milimetri peste media înregistrată în 1993. În regiunile ecuatoriale, 93 de furtuni tropicale s-au produs în 2016, adică mult peste media din perioada 1981-2010 (82 de furtuni tropicale), dar mai puţine decât cele 101 din 2015.

“Schimbarea climatică este una dintre problemele cele mai presante căreia trebuie să îi facă faţă omenirea şi viaţa pe Pământ”, scriu autorii raportului disponibil online.

Un alt raport, redactat de 13 agenţii federale americane şi publicat săptămâna aceasta de New York Times detaliază efectele încălzirii climatice în Statele Unite, precizând că temperaturile medii au crescut în mod spectaculos în ultimele decenii pe teritoriul american şi au ajuns în prezent la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.500 de ani. Documentul nu a fost publicat oficial şi nici aprobat de administraţia Trump.

Oamenii de ştiinţă se tem că raportul va fi cenzurat, deoarece contrazice afirmaţiile preşedintelui şi membrilor cabinetului său, potrivit cărora “contribuţia umană la schimbarea climatică nu este demonstrată”.