Atenție șoferi! Se dau amenzi usturătoare dacă mașina nu respectă această regulă. Nimeni nu scapă

Conform Codului Rutier, conducerea unui autovehicul care, în mers sau staţionare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legal admisă se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa II de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, respectiv de la 580 lei – 725 lei.

Totuși, sancțiunile nu se limitează la puncte sau amendă. Talonul mașinii poate fi reținut, în cazul în care oamenii legii constată că neregulile sunt grave.

Cresc amenzile în România

Șoferii din România au parte de și mai multe vești proaste. Valoarea punctului de amendă ar putea creşte la 300 de lei, faţă de 145 de lei cât este în prezent. Pe baza acestui punct de amendă se calculează toate amenzile de circulație.

Ultima dată punctul de amendă a crescut în anul 2017. Atunci, salariul minim brut era 1450 de lei și, de aceea, s-a hotărât ca toate amenzile să fie calculate ca multiplu de 145 de lei.

În prezent, salariul minim este de 2550 de lei și se presupune că de la 1 ianuarie 2023, acesta va sări la 3000 de lei. Acest lucru a fost confirmat și de premierul Nicolae Ciucă care a spus în această săptămână că din 2023, salariul minim pe economie în valoare brută ar trebui să ajungă la 3000 de lei.

În aceste condiții, s-ar putea ca din 2023 punctul de amendă să crească de la 145 de lei, cât este în prezent, la 300 de lei.

Amintim că președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că salariul minim ar trebui să crească la 3.000 de lei. El a subliniat că va merge cu această propunere în ședința coaliției de guvernare, dar și cu propunerea de majorare a pensiilor cu zece procente.

„Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei. Este normal şi acest lucru. O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim.

Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor”, a spus președintele Camerei Deputaților.