Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Raluca Turcan susține că în momentul de față, numărul total al beneficiarilor reali din România este de peste 413 000 de persoane. Cei mai mulți dintre aceștia fiind adulți, iar cel mai mic număr este reprezentat de copiii cu vârsta sub 7 ani.

„În România sunt 170 000 de titulari de venit minim garantat, dar numărul total al beneficiarilor reali este de peste 413 000: 257 000 sunt adulți, dintre care 120 000 sunt persoane apte de muncă, 32 000 au vârsta peste 65 de ani și 156 000 sunt copii, iar dintre aceștia 55 000 au vârsta sub 7 ani.

Aceasta este realitatea din România în momentul în care dăm startul campaniei naționale de evaluare a beneficiilor de asistență socială”, a scris Turcan pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan vine în ajutorul acestor persoane

În acest context, ministrul Muncii a precizat că a purtat o serie de discuții cu președinta ANOFM, privind obiectivele unei campanii și toate etapele ulterioare.

Potrivit ministrului, prin această campanie se urmărește identificarea persoanelor „cu adevărat vulnerabile” și oferirea unui sprijin.

„✅ Alături de Maria Mareș, președinta ANOFM, Lăcrămioara Corcheș, secretar general ANOFM și Diana Borș, director general ANPIS, am participat astăzi la o videoconferință cu reprezentanții tuturor agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă și pentru plăți și inspecție socială, pentru a discuta despre obiectivele acestei campanii și despre etapele ulterioare.

➡️ În primul rând, urmărim prin această campanie națională să identificăm persoanele cu adevărat vulnerabile și să le oferim sprijin în acord cu nevoile lor. I-am rugat pe reprezentanții agențiilor județene să noteze și să semnaleze cu minuțiozitate toate cazurile în care este necesară intervenție de urgență, asistență medicală sau suport pentru integrarea copiilor în sistemul educațional. I-am rugat pe cei care vor face parte din aceste echipe să aibă o abordare empatică, pentru că multe dintre familiile beneficiare de ajutor social se confruntă cu situații dramatice. Plecând de la informațiile obținute din teren, vom putea oferi pachete integrate de sprijin atât pentru adulți, cât și pentru copiii din familiile vulnerabile.

Ce beneficii se dau

➡️ În al doilea rând, prin implicarea AJOFM-urilor vom putea acorda consiliere acelor beneficiari de venit minim garantat care sunt apți de muncă și le vom facilita accesul la un loc de muncă oferit de angajatorii locali. În acest moment 30% din locurile de muncă existente la nivel național sunt pentru necalificați, dar ne propunem ca, în timp scurt, să oferim sprijin pentru obținerea unei calificări prin acces la cursuri de formare. Un loc de muncă înseamnă la vârsta activă, un salariu și la bătrânețe, o pensie – adică un nivel de trai mai bun decât cel oferit de ajutorul social.

Acesta este motivul pentru care am solicitat reprezentanților AJOFM-urilor să facă o evidență a tuturor locurilor de muncă disponibile pe plan local care ar putea fi ocupate de actualii beneficiari de ajutor social și să le prezinte acestora. De asemenea, le-am solicitat și o evaluare a cursurilor de calificare accesibile în acest moment, pentru a vedea în ce măsură putem facilita accesul pe piața muncii a beneficiarilor de ajutor sociali care își doresc să obțină o calificare și un loc de muncă mai stabil și mai bine plătit.

➡️ Am stabilit cu reprezentanții agențiilor județene să comunice zilnic rezultatele discuțiilor pe care le au, în teren, cu beneficiarii de ajutor social, pentru a putea avea curând o evaluare națională pe categorii de grupuri vulnerabile. Este o etapă care va permite ulterior o intervenție a statului mai eficientă și mai țintită, în funcție de nevoile reale ale oamenilor”, a mai adăugat Raluca Turcan.

Totodată, ministrul a mai precizat că sensul acestei campanii este ca statul să devină mai eficient cu oamenii vulnerabili și să le acorde mai mult sprijin. Ea mai adăugat că există zeci de mii de copii care trăiesc din ajutor social.

„Știu că această campanie a generat emoție în spațiul public. Tocmai de aceea, spun limpede că sensul ei NU este să priveze oamenii vulnerabili de ajutor din partea statului. Dimpotrivă, statul trebuie să devină mai eficient și mai util pentru oamenii vulnerabili, prin sprijinul pe care îl acordă.

În cazul de față, acces la educație, la servicii de sănătate și la un nivel de trai decent pentru acei 156 000 de copii care trăiesc acum din ajutor social, locuri de muncă pentru cei 120 000 de beneficiari care pot munci, servicii medicale și acoperirea nevoilor de trai pentru cei 32 000 de vârstnici care trăiesc acum cu o sumă medie de 200 de lei pe lună, cât e ajutorul de la stat și care nu pot beneficia nici măcar de pensie socială”, a mai spus ministrul.

Sursă foto: Facebook Raluca Turcan