„Chiar dacă noi am încercat imprimarea unei cooperări loiale între Guvern şi Parlament nu am primit acelaşi răspuns din partea Parlamentului, din nefericire, ne-au venit chiar multiple piedici şi obstacole populiste.

Mare parte dintre actele normative adoptate de Guvern au fost măcelărite în Parlament, ceea ce ne-a îngreunat foarte mult activitatea guvernamentală şi mai ales efortul de a face faţă pandemiei. Mai mult decât atât, prin amendamentele succesive aduse la ordonanţele Guvernului s-a creat o povară bugetară suplimentară, de peste 2% din PIB.

Numai în anul 2020 s-a întâmplat lucrul acesta, în condiţiile în care majoritatea coagulată în jurul PSD cunoştea foarte bine situaţia financiară pe care au lăsat-o la finalul anului trecut”, a declarat Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

Există ”oameni politici aroganți”

„La aproape două luni de la încetarea stării de urgenţă, constatăm cu tristeţe că o mare parte din eforturile făcute şi din tot ceea ce am câştigat împreună pe perioada stării de urgenţă am început să pierdem de la începutul lunii iulie din cauza unor oameni politici aroganţi, iresponsabili şi care incită la nerespectarea regulilor sanitare şi care neagă vehement existenţa unui virus care a răpus atâtea vieţi”, a susţinut Raluca Turcan.

Orice măsură bună a fost imputată de Parlament

„Acest Guvern a avut puţine instrumente la îndemână pentru că legislaţia pe care am plecat la drum în gestionarea acestei crize a fost una deficitară şi, pe lângă faptul că legislaţia nu ne-a ajutat, au avut grijă cei din Parlamentul României ca orice măsură bună de corectare a cadrului legislativ să fie amputată în Parlamentul României.

Am avut, de asemenea, de făcut faţă la o neîncredere uriaşă în instituţiile statului român şi, atunci când oamenii nu au încredere în unele instituţii ale statului, bineînţeles că şi gradul de conformare este mai redus”, a mai susţinut Raluca Turcan.

Câte ordonanțe au fost adoptate

„Din păcate, rezultatele foarte bune obţinute în colaborarea dintre Guvern şi oameni au fost spulberate, aşa cum spuneam, de un populism ieftin, cinic, care sperăm să înceteze.

Şi sperăm ca această disponibilitate a unor politicieni de a arunca în aer preocupările de sănătate ale fiecărui român să înceteze şi să avem parte într-un final de gestionare a acestei perioade de un efort comun din partea tuturor instituţiilor responsabile”, a mai spus Turcan.