"Situaţia de incertitudine din zona Euro – din cauza căreia principalii indicatori arată că urmează o perioadă de recesiune, în vreme ce criza datoriilor suverane continuă să escaladeze de la un episod la altul – are repercusiuni asupra Europei Centrale şi de Est", comentează Peter Brezinschek, director Raiffeisen Research, parte a Raiffeisen Bank International AG (RBI).

În consecinţă,  Raiffeisen Research a redus previziunile de creştere pentru 2012 în ţările din Europa Centrala si de Est (ECE) la 2,3%, medie pentru întreaga regiune. În privinta anului 2011, Brezinschek anticipează că PIB-ul mediu pe regiune va creşte cu 3,2%. Chiar şi aşa, rata de creştere a PIB-ului din ECE rămâne mai mare decât cea prognozată pentru creşterea PIB-ului din zona Euro (1,6% în 2011 şi 0,2% în 2012).
Dependenţa de exporturi afectează regiunea

Analistul şef Raiffeisen Research spune că impactul asupra ECE provine atât din dezechilibrul orientării exporturilor (până la 85% din totalul exporturilor ECE merg către UE), cât şi din tensiunile din interiorul sistemului bancar european. Cu toate acestea, Brezinschek se aşteaptă ca efectele în regiunea CSI (Comunitatea Statelor Independente) să fie mai puţin pronunţate decat în Europa Centrala şi Austria, datorită unei robuste cereri interne în ţarile CSI.

Raiffeisen Research se aşeaptă ca PIB-ul din CSI să crească cu 3,6% în 2011 şi cu 3% în 2012. “În comparaţie cu 2011, rata de creştere a PIB-ului mediu din Europa Centrală ar trebui să se înjumătăţească, de la 2,9% la 1,4%,” prevede Brezinschek.
Creşterea în Europa de Sud-Est rămâne modestă

PIB-ul din Europa de Sud Est ar urma să crescă cu numai  1,6% atât in 2011, cât şi în 2012. Brezinschek anticipează o perioadă de stagnare temporara în Austria, cu un PIB naţional care ar urma să urce cu numai 0,4% în 2012, din cauza scăderii investiţiilor şi a exporturilor nete. Pentru 2011, el încă se aşteaptă la o rată de creştere rezonabilă, de 3 procente, în Austria.  

"Spre deosebire de 2009, chiar şi în cazul în care datoria Greciei ar fi restructurată şi ar fi impuse masuri draconice de consolidare, iar sistemul bancar ar fi recapitalizat, nu ne aşteptăm la o contracţie a producţiei de dimensiunile celei pe care am văzut-o imediat după falimentul Lehman, dată fiind posibilitatea de a preveni contagiunea prin măsuri de restabilire a încrederii în pieţele financiare", spune Brezinschek.