Astfel, deşi rezultatul operaţional a scăzut cu 18%, pe fondul diminuării veniturilor cu 8% şi al reducerii costurilor cu 1%, profitul brut (înainte de impozitare) a crescut cu 14%, graţie scăderii cu 46% a cheltuielilor cu provizioanele.

În 2010, Raiffeisen a obţinut venituri operaţionale de 413 milioane euro, faţă de 448 milioane euro în anul precedent, iar cheltuielile operaţionale s-au cifrat la 266 milioane euro, apropiate de cele din 2009, de 269 milioane euro.

Diminuarea veniturilor operaţionale este în linie cu aşteptările băncii, “dat fiind faptul că economia a traversat o recesiune puternică şi că încrederea consumatorilor în economie a rămas la unul dintre cele mai scăzute niveluri din Uniunea Europeană”. Aceşti factori au influenţat şi raportul cost/venituri care a crescut la 64,5% în 2010, de la 60% în anul precedent.

Scăderea rezultatului operaţional, de la 179 milioane euro la 146 milioane euro, a fost compensată de reducerea semnificativă a costului cu riscul, de la 88 la 48 milioane euro.

Pe partea altor activităţi operaţionale pierderea s-a redus cu 86%, până la circa 1 milion euro. Pe acest fond, profitul brut a urcat cu 14%, până la 98 milioane euro.

Creşterea soldului creditelor cu 18%

“Cred că rezultatele bune s-au datorat faptului că am provizionat mai devreme. Volumul de credite a crescut destul de mult, cu 18%, şi suntem din nou pe locul 3 în piaţă. Rezultatele noastre pentru 2010 sunt cu adevărat excepţionale, date fiind atât recesiunea prin care a trecut economia României în ultimii doi ani, cât şi situaţia pieţelor financiare”, a declarat Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank România.

Cea mai mare cădere au înregistrat-o veniturile din tranzacţionare, pe fondul unei volatilităţi reduse a cursului de schimb euro/leu. Veniturile din comisioane au urcat uşor, la fel ca şi cele din dobânzi, dar în cazul celor din urmă creşterea a fost acompaniată de reducerea marjei de dobândă.

Activele Raiffeisen au crescut cu 9% în 2010, până la 5,1 miliarde euro, banca revenind pe locul 3 conform acestui criteriu.

Pe parcursul lui 2010, soldul creditelor a crescut cu 18%, ajungând la 3,04 miliarde euro, în timp ce nivelul depozitelor a crescut cu 9%, până la 3,69 miliarde euro.

Raportul credite/depozite a urcat în 2010 de la 76% la 83%. Rata solvabilităţii (incluzând profitul) se situa la 13,3% la sfârşitul anului trecut.

Te-ar putea interesa și: