Rafila iese în față. Toți românii trebuie să facă asta! Anunț de ultimă oră

Sursă: INQUAM Photos, Ilona Andrei

Ministrul Sănătății a transmis românilor o serie de recomandări în contextul valului cinci al pandemiei de coronavirus. Printre acestea, Alexandru Rafila a transmis că nu este bine să ne tratăm cu antibiotice împotriva COVID-19, decât cu recomandarea medicilor, pentru că aceste medicamente pot fi toxice.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut mai multe recomandări pentru populaţie şi pentru angajatori în contextul pandemiei, sfătuind cetăţeni să nu ia antibiotice împotriva noului coronavirus şi nici nu să nu se trateze cu antivirale daca nu sunt recomandate de medic, deoarece acestea pot fi toxice. De asemenea, ministrul a transmis angajatorilor să evite aglomerarea spaţiilor comune şi să încurajeze munca la domiciliu.

Ministrul a pledat din nou pentru vaccinarea

Alexandru Rafila a reamintit, miercuri, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea previne formele severe şi decesele, respectiv reduce transmiterea virusului către alte persoane şi că este vitală respectarea măsurilor de distanţare, igienă personală, portul corect al măştii.

„Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică – vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă”, a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Recomandări privind valul cinci

El a recomandat ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

De asemenea, el recomandă testarea înainte de întâlnirea cu persoane vulnerabile nevaccinate, testarea la primele simptome de boală şi declararea imediată a rezultatului pozitiv.

„Discutaţi imediat cu medicului de familie pentru testare şi îndrumare. Nu vă trataţi cu antibiotice împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19. Nu vă trataţi cu antivirale,care pot fi toxice, dacă nu vă sunt recomandate de medic. Dotaţi-vă cu termometru şi pulsoximetru pentru a vă monitoriza starea de sănătate,dacă sunteţi pozitiv COVID-19”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, el a făcut o serie de recomandări şi pentru instituţiile publice şi private. În acest sense, ministrul Sănătății a punctat că este „mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi”.

“Efectuaţi triajul zilnic al angajaţilor. Monitorizaţi permanent starea de sănătate a angajaţilor. E mai ieftin să previi decât să ai colegi bolnavi. Organizaţi programul de lucru decalat, pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune. Încurajaţi munca la domiciliu (telemuncă). Puneţi la dispoziţia angajaţilor măşti, dezinfectante şi asiguraţi curăţenia şi aerisirea periodică a spaţiilor de lucru. Încurajaţi vaccinarea angajaţilor. Revizuiţi Planul de continuare a activităţii (BussinesContinuityPlan) pentru limitarea efectelor absenteismului masiv”, a precizat ministrul Sănătăţii.