Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat că este de acord cu începerea anului școlar, adăugând că cel mai important este modul în care acest lucru este organizat, astfel încât riscurile să fie reduse cât mai mult. Rafila precizează că acesta  u foate exclus total, dar poate fi diminuat semnificativ.

„Aş fi hotărât începerea şcolilor. Situaţia epidemiologică de acum nu este diferită faţă de cea de acum 2-3 săptămâni, deci nu putem să spunem că lucrurile s-au înrăutăţit, dar cred că cel mai important e cum organizăm acest debut de an şcolar încât să minimalizăm riscurile. Riscul nu poate fi exclus, dar, cu siguranţă, el poate fi diminuat şi lucrul acesta ţine de multe evenimente, plecând de la administraţia centrală, administraţiile centrale, cei care gestionează şcoala, cadre didactice, elevi şi părinţi”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3, joi seară.

Acesta a explicat că dacă se va purta masca de protecție în clasă se va reduce drastic riscul de îmbolnăvire pentru că dacă un copil strănută și este infectat, nu poate transmite virusul datorită măștii.

„Un copil care strănută are mască şi nu transmite boala datorită prezenţei măştii. Toate chestiunile astea sunt elemente care reduc foarte mult riscul de îmbolnăvire. În consecinţă, nu trebuie să considerăm că dacă cineva este infectat, gata, a transmis boala. O să ne obişnuim, o să vedeţi că aşa se întâmplă. Ne vom antrena pentru mult timp de aici înainte. O să vedeţi că teama legată de îmbolnăvirea copiilor va scădea foarte mult pentru că marea lor majoritate nu fac decât forme extrem de uşoare ale bolii şi doar0,1% dintre copiii care se îmbolnăvesc au nevoie de spitalizare, asta înseamnă unu dintr-o mie. Riscul este generat de contactul cu persoane cu comorbidităţi. Sperăm să apară un vaccin şi să protejăm aceste persoane cu boli cronice, prin vaccinare”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin