Avertisment fără precedent pentru România. Dinamica evoluției infectărilor COVID din ultima perioadă a adus România pe primul loc în Europa, a transmis profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la Realitatea PLUS. IAcesta a fost invitat la emisiunea „Legile Puterii”, reprezentantul OMS în România a opinat că nu relaxarea măsurilor, ci  nerespectarea lor a dus la explozia de cazuri din ultimele săptămâni.

„Noi am avut o situație favorabilă, când discutam despre un vârf de 300-400 de cazuri, apoi numărul a scăzut și a început relaxarea. (…) Opinia mea este că nu relaxarea în sine, cât mai degrabă relaxarea cetățenilor în fața acestor măsuri a dus la această creștere din ultima perioadă.

Trebuie să spun că am ajuns pe primul loc în Europa prin prisma unui indicator care se numește incidența cumulată. La noi, acest indicator a trecut de 50 la 100.000 de locuitori, mai precis 53/100.000 de locuitori, iar țări ca Suedia sau Portugalia, care se aflau pe primele locuri, au ajuns să aibă valori mai mici ca România. (…) Un alt exemplu este Italia, care a ajuns la o incidență de 5, deci de zece ori mai mică decât la noi,” a explicat Alexandru Rafila.

Comparația cu Italia

Profesorul Rafila a explicat și o comparație cu Italia, una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia coronavirus.

„La început, noi am fost mai stricți și din acest motiv numărul mic de cazuri, apoi ne-am relaxat, crezând că totul este o glumă. La ei (Italia – N.R.) a fost invers, a fost o situație foarte gravă și au înțeles că trebuie să ia foarte în serios pandemia. Așa se face că acum avem exemplul unei țări care poate ține lucrurile sub control având măsuri de relaxare chiar mai mari decât la noi.”, a mai explicat profesorul Rafila.

INQUAM PHOTOS, Alexandru Prepeliță