Pandemia de coronavirus a lovit crunt România. Deși în ultimele săptămâni numărul cazurilor noi a mai scăzut, problemele sunt la fel de mari. Singura șansă pentru a scăpa de restricții și de pandemie este vaccinarea. În acest context, deputatul PSD, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat la Antena 3 că persoanele care se vaccinează anti-COVID vor avea imunitate cel puțin un an de zile.

Vaccinul care ne scapă de Covid

Este un anunț extrem de important pentru toți românii. După vaccin, devenim imuni timp de un an de zile la virus. „Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant.

Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.

Până în prezent au fost vaccinate în România împotriva COVID-19 un număr de 13.596 de persoane. În total, dintre cei peste 13.596 de imunizaţi, 37 au avut reacţii adverse, comune şi minore, dintre care: 7 – reacţii locale cu durere la locul injectării şi 30 – reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).

Milioane de români, vaccinați până în septembrie

Mai mult, deputatul PSD, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat la Antena 3 că 5 milioane de români ar putea fi vaccinați anti-COVID până la toamnă. „La sfârșitul lunii septembrie am putea avea 5 milioane de persoane vaccinate, din categoriile de risc, personalul medical și angajații din serviciile esențiale”, a declarat Alexandru Rafila.

El a adăugat că România ar trebui să găsească o modalitate de informare rapidă a persoanelor din mediul rural, acolo unde informația despre vaccinul anti-COVID ajunge mai greu.