”Având în vedere interpretările eronate care au fost transmise prin mass-media și prin  rețelele de socializare din mediul virtual, facem următoarele precizări:

Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020, nu face altceva decât să  prelungească prevederile unui Ordin anterior, cu numărul 74527/23.02.2020, a cărui  valabilitate, de numai 14 zile, tocmai expirase.

Texutul articlolului 1 din ordinul actual este  următorul:

” Pe toată perioada stării de urgență, se suspendă internările pentru intervenții  chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi  reprogramate, din toate unitățile sanitare cu paturi, publice și private, precum și  consultațiile și tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate  structurile ambulatorii, atât publice, cât și private.”

Din analiza textului, rezultă foarte clar că NU se închid spitalele publice sau  private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de  specialitate, ci se suspendă doar acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu  sunt obligatorii și care pot fi reprogramate, astfel încât să se prezerve capacitatea de  internare spitalicească și să se reducă aglomerația pacienților și, implicit, riscul de transmitere a  infecției COVID-19, păstrând posibilitatea de a acorda îngrijirile imediate, ce nu pot fi amânate.

Interdicțiile prevăzute art. 1 nu se aplică în mod absolut și automat, ci pe baza  analizei medicului curant de specialitate, care trebuie să justifice:

a) necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească  acordată în spitalele publice și private,

b) necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în  ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală  ambulatorie.

Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să demonstreze, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.

Spre exemplu, Articolul 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020  NU se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, și NICI pacienților  cu afecțiuni oncologice cronice, care trebuie să se prezinte, periodic, pentru monitorizare,  investigații sau tratament, NICI activităților legate de vaccinarea obligatorie a copiilor, care  trebuie să fie realizate în continuare în unitățile medicale, publice sau private.”, se arată în comunicat.