Secretarul de stat Raed Arafat a oferit câteva detalii importante despre starea de alertă, în care România a intrat începând cu 15 mai. Şeful DSU a atras atenţia că românii trebuie în continuare să fie disciplinaţi: doar pentru că nu mai este necesara o declaraţie în interiorul localităţilor, „asta nu înseamnă să nu respectăm regulile”.

“Masca trebuie să devină obligatorie, distanțarea socială. Modul în care conviețuim cu virusul acum este important. Trebuie să fim foarte responsabili. Este o ușoară pantă descendentă. Știm că situația este sub control. Dar asta nu garantează că numărul cazurilor nu poate crește”, a precizat Raed Arafat într-un interviu acordat DigiFM.

“Înțeleg foarte bine că vin patroni care vor să îi relaxăm”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că îi înţelege pe patronii afacerilor afectate de restricţii, care cer acum redeschiderea, însă spune că, deocamdată, nu se poate da drumul la turism sau la terase.

“Mesaje de acest fel ajung peste tot. E foarte multă lume care nu înțelege sau care a pus interesul economic înainte. Economia poate fi impactată chiar și fără măsuri de restricție. La un anumit moment, te poți trezi cu firma ta care are 50 de angajați, cu 30 dintre ei izolați sau la spital. Și atunci din nou impactul economic e foarte mare. Cerem oamenilor să fie foarte atenți. Eu înțeleg foarte bine că vin patroni care vor să îi relaxăm. Dacă era după ei, dădeam drumul la turism, la terase. Dar nu merge acest lucru, nu este posibil. Impactul poate fi și mai devastator dacă scăpăm de sub control infecția cu SARS-COV-2”, a mai declarat Arafat.

“Să nu venim cu (…) interpretări cum că putem merge la mare să facem turism”

Raed Arafat a mai comentat şi subiectul persoanelor care răspândesc informaţii neverificate şi vor să scadă încrederea oamenilor în autorităţi, dar a ţinut să le transmită şi românilor că măsurile de relaxare sunt limitate în acest moment. “Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea”, a declarat Arafat, potrivit digifm.ro.

“Cei care răspândesc informații neverificate vor să creeze derută, să creeze nesiguranță, să scadă încrederea oamenilor în autorități, să creeze un oarecare haos. Cine pune astfel de mesaj, intenția lui este ca populația să nu respecte regulile. (…) Cine încalcă regulile, poliția va lua măsuri. Inclusiv să dea amendă. Știu că e o problemă legislativă. Dar există soluții pentru a se lua măsuri.

Haideți ca în următoarele două săptămâni să fim liniștiți, să nu venim cu prea multe explicații și interpretări cum că putem merge la mare să facem turism. Nu ăsta este scopul. Când vorbim despre o drumeție, e vorba să mergem cu mașina undeva aproape, ne plimbăm, mergem la pescuit, mergem să alergăm. Nu am deschis drumurile la mare și la munte ca să meargă toată lumea. Să înțelegem că măsurile de relaxare sunt limitate la acest moment”, a mai spus Raed Arafat.