În contextul în care Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) din România a decis, împreună cu formaţiile din Liga I, să reia antrenamentele pe 15 mai, iar meciurile să reînceapă pe 5 iunie, secretarul de stat Raed Arafat lasă de înţeles că acest calendar ar putea să fie mult prea optimist.

“Foarte devreme de spus, la acest moment, dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai! Foarte devreme! (…) Nu putem estima acest lucru! Nu putem să ne pronunțăm. În orice caz, e foarte devreme!

Noi am închis activitățile când eram la un nivel incipient. Și de aici este un impact pe modul de răspândire. Asta nu este o glumă, pentru că și o săptămână mai devreme poate însemna foarte mult. Așa că rugămintea mea către populație și către sportivi și către toți este să mai aibă răbdare la acest moment. Să nu preseze pentru că presiunile nu vor rezolva nimic la acest moment!”, a declarat Raed Arafat într-un interviu pentru Fanatik.

“Nimeni nu vrea să țină măsurile astea cu o zi în plus!”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a mai explicat că, indiferent de presiunile pe care le fac şefii de cluburi sau de federaţii, Guvernul va menţine restricţiile atât timp cât va fi nevoie.

“La acest moment, toate măsurile luate au un singur rol, iar acesta este oprirea răspândirii virusului. Indiferent că vine cineva și spune: “Noi facem acum cantonament, competiție și îi testăm pe toți!”. OK, îi testează astăzi. Nimeni nu știe dacă mâine persoanele sunt tot negative sau, dimpotrivă, pozitive. Sau poimâine! Pentru că unii dintre ei pot să se afle în perioada de incubație. Și asta înseamnă că cineva poate deveni pozitiv și să infecteze pe alții. La acest moment este normal să rămânem încă o săptămână, două, trei, sau cât va fi nevoie, în condițiile în care suntem acum.

Ideea este că nimeni, dar absolut nimeni, nu vrea să țină măsurile astea cu o zi în plus! Dar, în același timp, o zi în minus poate să coste foarte mult! Deci, trebuie lumea să aibă încredere în continuare, să nu-i asculte pe cei care vin și presează că gata, trebuie să relaxăm, că ne-am plictisit”, a mai declarat Raed Arafat, potrivit fanatik.ro.

FOTO: INQUAM Photos/Alexandra Pandrea