Raed Arafat a explicat cum funcționează tirurile de terapie intensivă, cum este cel de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală. Șeful DSU a punctat că dacă acestea funcționează pe o perioadă mai îndelungată sunt conectate la sursa de oxigen a spitalului. El a spus că presiunea maximă nu poate să depășească o anumită valoare în acest caz. Cu toate acestea, nu se știe încă de ce presiunea a ajuns la 6 bari și aparatele au intrat în protecție, a mai spus Arafat.

Ventilatoarele au intrat în autoprotecție din cauza presiunii mari

„În primul rând transmit condoleanțe familiilor pacienților care au fost victime acestui accident. Ce vă spun acum este ce știu la acest moment și ce pot să comunic cu rezervă. Situația e sub o anchetă și pot apărea modificări.

Tirurile de terapie intensivă funcționează în doua modalități. Una este pe butelii de oxigen și generator propriu iar alta, când funcționează pe o perioadă mai lungă sunt conectate din exterior și se conectează la sursa permanentă, de regulă a spitalului. Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă. Presiunea nu trebuie sa urce prea mult.

La un anumit moment această presiune a crescut peste 6 bari. Cum și de ce? Asta deja face obiectivul anchetei. Ventilatoarele americane, când se depășește presiunea de 6 bari intră în autoprotecție altfel este distrus tot mecanismul. Asta s-a întâmplat azi și au creat situația de urgență. Colegii de acolo au lucrat pentru remedierea situației și bineînțeles au fost trimise ambulanțe pentru preluarea pacienților.

Este de menționat că era prezent și un reprezentat al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului, dar nu a dorit să intre în tir și să ajute în contextul în care erau pacienți COVID acolo. A dat indicații de afară colegilor.

S-a întâmplat ca unii pacienți să intre în stop, erau în stare foarte critică. Acum este o anchetă care va stabili ce s-a întâmplat acolo. (…)

Cam asta e situația pe care o știm până acum. Presiunea care a crescut brusc a dus la intrarea în protecție a aparatelor”, a declarat Raed Arafat.