România a intrat în recesiune tehnică, având două trimestre consecutive de contracție a produsului intern brut, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%, arată datele publicate de Eurostat. Acestea au indicat modificarea evoluţiei pentru primul trimestru, de la +0,2% la -0,2%.

"Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea este ca să rămânem în recesiune şi după acest trimestru. Trimestrul al treilea a început foarte rău. Deci, trimestrul trei are mare probabilitate să fie în continuare pe minus faţă de trimestrul anterior, dar avem doar datele pe iulie" , a declarat Andrei Rădulescu, la Colocviile Florin Petria, organizate, la Sinaia, de Piața Financiară și FinMedia. Potrivit afirmațiilor sale, faţă de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an în iulie, comerţul cu amănuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% lună la lună şi cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

"Nu ştiu în ce măsură vor fi relansate investiţiile publlice, mai ales că intrăm într-o perioadă electorală. Asta ar mai putea schimba puţin perspectiva, dar estimarea actuală este că vom rămâne în recesiune tehnică", a spus Rădulescu, arătând că, în ultimii şapte ani, deși au existat câteva sectoare în care s-a mai investit, per global s-a dezinvestit pe toată această perioadă.

Totuși, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomic, economia nu a arătat niciodată mai bine decât acum după 1990. "Avem stabilitatea preţurilor, deficite comercial şi de cont curent mici, dobânzi la minime istorice", a precizat economistul Băncii Transilvania. El a arătat că exportul a atins record după record, mai ales pentru că populaţia din Vest a preferat, din cauza incertitudinilor, să cumpere produse mai ieftine din Est. În opinia sa, este foarte probabil ca BNR să reducă din nou dobânda de politică monetară, plasată acum la 3,25% pe an, în septembrie şi noiembrie, astfel încât să ajungă la 2,75% până la finele anului.

Te-ar putea interesa și: