Întrebat, într-o emisiune televizată, dacă Isărescu mai luptă cu inflația, Soviani a declarat că "Dânsul a cam abandonat lupta. E o boală perfidă inflaţia spunea domnul Isărescu. Or, când un guvernator de bancă centrală spune despre inflaţie că-i o boală perfidă, din punctul meu de vedere este un abandon în lupta cu inflaţia".

România are cea mai mare inflație de Uniunea Europeană, conform datelor raportate de Eurostat. Inflația anuală în luna mai înregistrată de România a fost de 8,5%, în timp ce media UE a fost de numai 3,2%.

În ceea ce privește deprecierea leului din ultimele zile, jurnalistul Radu Soviani consideră că "atunci când leul pierde peste 2% în mai puţin de cinci şedinţe, asta este un semnal că ceva nu merge bine. Sigur că-i preferabil să vorbeşti despre regionalizare decât să vorbeşti despre faptul că România nu mişcă din punct de vedere economic".

"Eu am identificat mai multe scenarii. Primul ar fi că se întâmplă ca bani din România să fie luaţi spre Grecia. Dar astea sunt picături de ploaie faţă de datoria de refinanţat a Greciei, vorbim de mai mult de 10 miliarde euro, scadente în perioada următoare. Eu refuz să cred acest scenariu. Ar mai putea fi riscul de contagiune. În condiţiile în care investitorii văd că afară se întâmplă lucruri urâte, într-o ţară greu guvernabilă şi cu decidenţi pe lângă fenomenul economic, se poate întâmpla ceva asemănător, derapaj de politici economice", a adăugat Soviani.

Moneda naţională a pierdut luni încă 0,81% (3,44 bani) în faţa monedei europene la cursul BNR, până la 4,2635 lei/euro, ceea ce reprezintă minimul ultimelor cinci luni.