Omul de afaceri petrece tot mai mult timp în SUA, pregătind listarea la bursă a Avangate, una dintre companiile membre ale grupului Gecad. Deși obiectivul este cotarea la NASDAQ în 2014, procesul este unul îndelungat și complex, în care businessul va trece prin mai multe transformări, astfel că pregătirile sunt în toi.
„Este un an complicat pentru Avangate, pentru că este un an de translație, dintr-o companie cu centrul în Europa (România-Olanda) într-o companie cu centrul în SUA. Este o transformare chiar și de mentalitate, de schimbare a culturii europene cu cea americană“, explică Georgescu. Prin asta, dar și prin dezvoltarea rapidă a afacerii, se explică și faptul că în această perioadă firma necesită ceva mai multă atenție din partea antreprenorului și a consiliului de administrație. Afacerile Avangate s-au dublat anul trecut față de 2009, iar anul acesta se estimează o altă dublare, comparativ cu 2010.
„Avangate este o firmă care are mult business în SUA și încercăm să dezvoltăm și mai mult biroul de acolo, deschis în 2007“, spune Georgescu, explicând că acesta este și motivul atragerii unei recente investiții. La începutul lunii, compania de servicii de distribuţie electronică de software şi soluţii de management al partenerilor anunţa intrarea în acţionariatul său a 3TS Capital Partners, prin Fondul pentru Tehnologie în Europa Centrală şi de Est S.C.A. SICAR, cunoscut şi ca Fondul de Creştere 3TS Cisco. În urma tranzacţiei, în schimbul unui pachet minoritar de acțiuni, Avangate primește o investiţie de patru milioane de euro în următoarele șase luni.
Curtat de alții, nu și de ai noștri
„În SUA lucrează acum un singur om, iar vânzările reprezintă 8% din vânzările totale. Clienții noștri sunt atât firmele de software, care vând produse și servicii, cât și cei care cumpără de la aceste companii. Noi ne dorim să creștem acest 8% la un ­număr corespunzător cu posi­bi­litățile SUA. Ar însemna 40%-50% din businessul ­Avangate“, explică Radu ­Georgescu. Compania are în prezent 72 de angajați în toată lumea, iar anul acesta urmează să mai recruteze încă 40 de persoane. Cel mai probabil, 30 în România și zece în SUA.
De ce listare la NASDAQ și nu la București? „Este bursa care înțelege cel mai bine un astfel de business“, spune Georgescu, adăugând că bursa de la București este creată „pentru monștri“ și pentru privatizări, nu pentru companii deținute de antreprenori. Iar în opinia sa, acest lucru derivă chiar din strategia managementului BVB.
„Bursa de la Varșovia, Londra, NASDAQ trimit vânzători, oameni care vin să vorbească cu companiile și încearcă să își vândă serviciile, să le explice ce avantaje au la organizațiile res­pective și la ce fel de investitori au acces, dar și să ofere ajutor în pregătirea listării“, explică antreprenorul, spunând că la București nu se întâmplă așa ceva. „Reprezentanții Bursei din Varșovia vin la noi de două ori pe an“, adaugă el, ară­tând că este o adevărată competiție la nivel internațional între marile burse pentru atragerea companiilor care vor să se listeze, dar și a investitorilor.
De ce este importantă o bursă mai activă? Pentru încurajarea antreprenoriatului, explică Georgescu. Și asta pentru că, spune el, unul din elementele de care au nevoie antreprenorii pentru lansarea unei afaceri este vizualizarea unui exit din afacere, fie prin listare, fie prin vânzarea firmei unui investitor strategic. „Fondurile de investiții sunt deja mult mai active decât bursa, care nu se mișcă în direcția asta, nu are produse pentru astfel de companii“, conchide el.