„Din punct de vedere al numărului de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori, România se clasifică acum pe locul 2, după Bulgaria, cu 97 de victime, mult peste limita europeană: Spania și Danemarca- 37 de victime, Olanda- 33 de victime,  Suedia- 27, Marea Britanie- 28. Surprinzător este că, deși avem un număr de 5 decese pe zi din cauza accidentelor rutiere, suntem foarte obișnuiți cu acest lucru și trecem cu mare ușurință pe lângă acest lucru”, a adăugat Radu Dinescu.

La nivel european, statisticile arată că 85%- 90% din accidentele rutiere au drept cauză factorul uman, care fie face erori, fie este distras de la conducerea autovehiculului. Alte cauze de accident rutier sunt reprezentate de: 5% din cauza stării tehnice a autovehiculelor, 5% din cauza infrastructurii și 5% din cauza condițiilor meteo. 

Numărul de accidente a crescut, însă numărul de victime a scăzut, dacă ne comparăm cu zece ani în urmă, când România avea peste 3.000 de decedați din accidente rutiere. Asta înseamnă că autovehiculele au început să înregistreze o siguranță pasivă și activă mai sporită și protejează atât ocupanții vehiculelor, cât și, în ultima perioadă, deoarece există preocupări din ce în ce mai serioase, pentru persoanele din afara autovehiculelor, pentru pietoni.

„Dacă ne uităm spre viitor, putem vedea vehicolul autonom la orizont. Pare îndepărtat însă nu este chiar atât de departe. O mulțime de orașe din Europa și America lucrează la primele soluții de transport urban cu vehicul fără șofer, în contextul în care se schimbă și foarte mult tipul de autoturism, vedem că se renunță din ce în ce mai mult la diesel, iar un vehicul fără șofer nu va semăna cu ceea ce avem acum pe piață. Astăzi, un autoturism al unei persoane, stă neutilizat 95% din timp. Prin abordarea de vehicul autonom, s-ar duce la utilizarea acestor vehicule de până la 90%, reducerea numărului de vehicule pe străzi de la 30%, până la 70% în orașe”, a conchis Dinescu.

Conferința Transporturi și Infrastructură 2018 a fost organizată de Capital, la Hotel Domenii Plaza, cu sprijinul partenerilor: Delta Bloc, Danube Total Grup, Grampet Group, SCC Erbașu și International Lazar