Acest ordin a intervenit la câteva ore după ce Phenianul a procedat la un tir cu rachetă balistică cu rază medie de acţiune ce a survolat Japonia.

Astfel, forţele aeriene ale Coreii de Sud au efectuat un exerciţiu care a implicat lansarea a opt bombe grele multifuncţionale MK 84 de către patru avioane de vânătoare F-15K pe un poligon din Taebaek, în apropiere de frontiera intercoreeană, în provincia Gangwon.

Preşedinţia de la Seul a convocat imediat Consiliul Naţional de Securitate (NSC) de la Seul, reuniunea fiind prezidată de consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Chung Eui-yong, pentru a dezbate eventualele reacţii la provocarea balistică nord-coreeană.

‘NSC a condamnat cu fermitate Coreea de Nord pentru încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU prin lansarea din nou a unei rachete balistice în pofida avertismentelor din partea comunităţii internaţionale’, a subliniat un reprezentant al preşedinţiei pentru Yonhap.

Ulterior, consilierul preşedintelui sud-coreean Chung Eui-yong a avut o convorbire telefonică cu H.R. McMaster, consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, pentru a discuta măsurile comune ale aliaţilor ca urmare a celei mai recente provocări nord-coreene.

‘McMaster a spus că preşedintele Donald Trump susţine pe deplin politica preşedintelui Moon faţă de Coreea de Nord şi acţiunile guvernului sud-coreean în faţa provocărilor nord-coreene’, a spus Yong.

Ministrul de externe sud-coreean Kang Kyung-wha a avut de asemenea o discuţie telefonică marţi dimineaţă cu secretarul de stat Rex Tillerson. Acesta din urmă şi-a exprimat marea dezamăgire cu privire la faptul că Phenianul a comis această provocare în pofida dialogului propus.

Cei doi şefi ai diplomaţiei au convenit, de asemenea, să elaboreze sancţiuni mai aspre la adresa Coreii de Nord şi să abordeze această provocare a Phenianului în faţa Consiliului de Securitate al ONU.

Acesta este al 14-lea tir cu rachetă al Coreii de Nord de la începutul anului şi al 9-lea de la învestirea lui Moon Jae-in.

Un oficial de la Palatul prezidenţial de la Seul a indicat, sub rezerva anonimatulului, că aliaţii ar dori să desfăşoare mijloace strategice în Coreea de Sud, dar fără să ofere alte detalii, conform agenţiei de presă citate. AGERPRES