Banca olandeză Rabobank precizează în cadrul unui raport de analiză asupra pieţei agroalimentare, publicat la începutul lunii ianuarie, că noile state membre ale Uniunii Europene au cea mai bună perspectivă de creştere în viitor. Conform estimărilor realizate de Rabobank, pieţele din ţările est-europene vor fi cele mai dinamice din Europa în următorii cinci-zece ani, deoarece agricultorii din aceste state membre vor încerca să îşi mărească productivitatea ca urmare a reformei PAC.

„Noul PAC, care va intra în vigoare din 2014, va duce la creşterea treptată a plăţilor directe la hectar pentru fermierii din noile ţări UE, însă la niveluri anuale mai mici decât se preconizase iniţial. Acest lucru, împreună cu creşterea costurilor fixe, determinată de aprecierea accelerată a activelor pe fondul unui interes în creştere pentru sectorul agricol, îi va împinge pe agricultorii din aceste ţări să crească producţia pentru a răspunde nevoilor lor de venit. În acest context va avea loc şi o consolidare pe scară largă a fermelor din statele noi membre ale UE“ se precizează în raport.

Studiul companiei olandeze, mai subliniază şi că vor exista diferenţe semnificative a ratei de creştere între ţări în funcţie de capitalul disponibil pentru investiţii şi de eventualele reforme agricole adoptate, dar că la nivelul sectoarelor agroalimentare doar producţia de carne va stagna. În vechile state membre, reforma ar trebui să aibă un impact mic asupra producţiei agricole, însă, va afecta puternic veniturile agricole individuale ca urmare a convergenţei de plăţi directe pe hectar între ţările membre.

Interesul Rabobank pentru agricultura din noile state membre UE este deja cunoscut la nivel internaţional. În ultimii ani, banca olandeză este unul dintre cei mai agresivi investitori în terenuri agricole pe piaţa locală, achiziţionând în România aproximativ 10.000-15.000 de hectare. Preluările au fost făcute de olandezi prin intermediul Rabo Farm, divizia de investiţii agricole a băncii, care vizează achiziţionarea mai multor terenuri agricole pe piaţa locală în următorii zece ani.