Piaţa auto din SUA a crescut în luna august pentru prima dată în ultimii doi ani, cu 1%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, sprijinită de programul guvernamental de înnoire a parcului auto, transmite AFP.

Programul american de înnoire a parcului auto, lansat la sfârşitul lunii iulie, a oferit prime de până la 4.500 de dolari la casarea unui automobil vechi pentru cumpărarea unui nou. Schema a expirat pe 24 august.

În luna august au fost vândute 1,26 de milioane de automobile noi în SUA. Piaţa auto americană nu a mai crescut din octombrie 2007.

În rândul constructorilor americani de autovehicule, Ford a avut cea mai dinamică evoluţie a vânzărilor, care au avansat cu 17% în august, faţă de aceeaşi lună din 2008, compania reuşind, astfel, să recupereze o parte din cota de piaţă pierdută în contextul turbulenţelor prin care a trecut industria auto locală. Cota de piaţă a Ford ar putea creşte şi în 2010, consideră analiştii agenţiei de evaluare financiară Standard&Poor’s.

GM şi Chrysler, tot pe minus

Pe de altă parte, vânzările General Motors (GM) şi Chrysler, grupuri ieşite de curând din faliment, au scăzut cu 20% şi respectiv 15%. În raport cu luna iulie, indicatorul a avansat, însă, cu 30%, pentru GM, şi cu 5% în cazul lui Chrysler.

Constructorul auto japonez Toyota, lider în SUA în domeniul comercializării de automobile hibride, a raportat un avans al vânzărilor de 10,5%. Honda a înregistrat o creştere de 14% a numărului de automobile vândute pe piaţa americană. Vânzările Nissan, însă, s-au diminuat cu 3%.

Principalul beneficiar al primei de casare a fost producătorul auto sud-coreean Hyundai, ale cărui vânzări au urcat cu 47%.

În august, grupul cu cea mai mare cotă de piaţă a fost GM (19,4%), urmat de Toyota (17,8%), Honda (12,8%), Nissan (8,3%), Chrysler (7,4%) şi Hyundai (4,8%), potrivit datelor companiei de analiză a pieţei auto Autodata.

Activitatea din industria prelucrătoare a crescut în august pentru prima dată în ultimele 19 luni, iar numărul de contracte pentru vânzările de locuinţe a atins în iulie maximul ultimilor doi ani, semne că economia SUA iese din cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

SURSA: Mediafax