Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Al-Arabi, a condamnat marţi loviturile aeriene ale Turciei în nordul Irakului, făcând apel la Ankara ''să respecte suveranitatea Irakului – ţară membră a Ligii Arabe -, relaţiile de bună vecinătate şi acordurile încheiate între cele două ţări.''

La Doha, Ministerul de Externe a afirmat într-un comunicat, difuzat de agenţia oficială QNA, că declaraţia lui Al-Arabi ''nu a fost discutată cu membrii Ligii Arabe înainte de publicarea sa''.

''Qatarul îşi reafirmă întreaga solidaritate cu Republica Turcă pentru acţiunile şi măsurile luate în scopul de a-şi apăra frontierele şi de a-şi prezerva securitatea şi stabilitatea'', a adăugat ministerul.

Qatarul are relaţii bune cu Turcia, care duce de luna trecută o campanie de raiduri aeriene împotriva rebelilor PKK în munţii din nordul Irakului, unde gherila kurdă turcă şi-a găsit refugiu de ani de zile.

Armistiţiul, încheiat în 2013 între PKK şi Ankara, a fost rupt în urmă cu două săptămâni, după un atentat comis pe 20 iulie la Suruc (sudul Turciei), soldat cu 32 de morţi în rândul unor tineri militanţi kurzi. Atentatul a declanşat o serie de represalii între gherilă şi armata turcă, aceasta fiind acuzată că nu a apărat populaţia locală împotriva atacului atribuit grupării jihadiste Statul Islamic (SI).AGERPRES