Potrivit declarațiilor ministrului, există un interes major din partea crescătorilor de ovine din România de a stabili parteneriate durabile pentru exportul de ovine.

De asemenea, Adrian Oros și-a exprimat rugămintea ca statul Qatar să accepte înlocuirea exporturilor de animale vii cu cele de carcasă refrigerată/congelată, pe perioada verii, în special când este caniculă, conform recomandărilor europene.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ministrul demis Nechita-Adrian Oros l-a primit miercuri pe ambasadorul statului Qatar la Bucureşti, Abdulla Nasser A. Alhemaidi, principalele subiectele de discuţie vizând dezvoltarea relaţiilor de cooperare bilaterală şi intensificarea schimburilor comerciale.

Agricultura, un domeniu important de colaborare

Ambasadorul statului Qatar a precizat că agricultura reprezintă unul din domeniile importante de colaborare bilaterală dintre cele două ţări, existând interes atât pentru cerealele din România, precum şi pentru importul de ovine din ţara noastră. Astfel, Abdulla Nasser A. Alhemaidi şi-a exprimat intenţia de a regăsi mai multe produse agroalimentare româneşti pe piaţa din Qatar, menţionând că apreciază calitatea acestora, referindu-se în special la ulei, făină şi porumb.

În cadrul discuţiilor, Adrian Oros a evidenţiat tradiţia îndelungată a relaţiilor de cooperare comercială între România şi statul Qatar, în special în domeniul exportului de cereale şi animale vii, amintind Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea în domeniul agriculturii dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Municipalităţii şi Mediului din statul Qatar, semnat în noiembrie 2018, conform comunicatului MADR.

„Ministrul a declarat că există un interes major din partea crescătorilor de ovine din România de a stabili parteneriate durabile pentru exportul de ovine. În acest sens, ministrul a transmis ambasadorului propunerea de a încuraja şi de a sprijini oamenii de afaceri din Qatar în vederea stabilirii de contacte directe cu asociaţii ale crescătorilor de ovine din România în scopul dezvoltării unor parteneriate viabile cu beneficii reciproce. De asemenea, ministrul Adrian Oros a exprimat rugămintea ca statul Qatar să accepte înlocuirea exporturilor de animale vii cu cele de carcasă refrigerată/congelată, pe perioada verii, în special când este caniculă, conform recomandărilor europene. Ministrul a mai afirmat că trecerea treptată de la comerţul cu animale vii la comerţul cu carne în carcasă se va reflecta în final în calitatea cărnii şi va proteja animalele de toate efectele negative ale transportului în condiţii de vreme caniculară. Aceasta propunere a fost agreată de partea qatareză, Ambasadorul prezentând şi o variantă alternativă, respectiv cea a transportului pe cale aeriană, pentru animalele vii”, se menţionează în documentul citat.

La finalul întâlnirii, ambasadorul Alhemaidi a reînnoit invitaţia, acceptată de partea română, de a participa la Târgul internaţional de Agricultură din luna martie, AGRITEQ 2020, care se va desfăşura la Doha, în perioada 17-20 martie 2020.

„Ministrul Adrian Oros a subliniat că aceasta va fi o ocazie pentru a pune în legătură reprezentanţii marilor asociaţii de crescători de animale cu oameni de afaceri din Qatar, pentru a face paşi concreţi în colaborarea dintre cele două state”, se mai arată în comunicat.