”Aproximativ 20 de rachete ruseşti, împotriva cărora SUA nu dispun de mijloace de contracarare la ora actuală, au fost transferate recent la un centru de testare, jalonând astfel o nouă etapă în programul de arme supersonice al Kremlinului, informează vineri postul de televiziune american CNBC, citând sub rezerva anonimatului un responsabil cu acces la informaţii ale serviciilor secrete ale SUA.

‘Aceasta arată că ei (ruşii) au avut ambiţia de a dezvolta aceste arme şi că au acordat prioritate respectivului program. Ruşii s-au decis pe ansamblu că îi mulţumeşte conceptul acestor rachete, iar acum se vor concentra pe definitivarea lor prin teste’, a spus o sursă familiarizată cu datele din rapoartele serviciilor de informaţii americane.

Racheta hipersonică de tipul aer-sol denumită ‘Kinjal’ (‘Pumnal’, în rusă) a fost testată de cel puţin trei ori până acum. În iulie, Kremlinul a testat cu succes arma împotriva unei ţinte aflate la aproape 500 de mile distanţă (aproximativ 804,6 km). Mai mult, într-un raport al serviciilor de informaţii americane, potrivit sursei citate, se afirmă că această rachetă hipersonică a fost montată şi lansată de 12 ori dintr-un avion supersonic MiG-31. Armata rusă ar lucra în prezent pentru a monta această rachetă pe un bombardier strategic, conform CNBC.

Kremlinul are în plan ca respectiva rachetă să intre în dotarea armatei ruse din 2020.” informeaza Agerpres.