În cursul unei întâlniri cu directorul companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, premierul Vladimir Putin a cerut accelerarea operaţiunilor: „Cred că ar fi bine ca aceste lucrări să înceapă deja la sfârşitul anului viitor”, a spus el, potrivit imaginilor transmise de postul Vesti. La rândul său, Miller a confirmat că încheierea lucrărilor şi darea în exploatare a gazoductului sunt prevăzute pentru finele anului 2015. Putin a subliniat cu acest prilej progresul înregistrat pentru realizarea South Stream odată cu aprobarea dată de Turcia pentru montarea unui segment din acest gazoduct prin apele sale teritoriale.
South Stream are o lungime totală de 3.600 de kilometri şi ar urma să alimenteze cu gaz rusesc Europa occidentală, în special Grecia şi Italia prin Marea Neagră şi Balcani. Proiectul trebuie să-i permită Rusiei să ocolească Ucraina, principala ţară de tranzit.
Proiectul este considerat un concurent al Nabucco, un gazoduct care trebuie să livreze gaz din Caucaz Europei occidentale, trecând prin Turcia şi Balcani, evitând Rusia.
Sursa: Agerpres