Dacă preţul petrolului rusesc va scădea din nou, nu vor ajunge banii pentru promisiunile preelectorale, va apărea riscul unor tulburări sociale generale, lozincile opoziţiei vor deveni mai populare şi va trebui să discute cu adversarii politici.
Din anul 1999, când a ajuns în vârful puterii, a fost pe rând – liberal cu o anumită înclinaţie spre autoritarism, necesar Rusiei, cum a spus lumii, l-a convins pe George Bush de puritatea sufletului său şi a strâns şurubul pentru ruşi, lichidând procedurile democratice.
A arătat în toţi aceşti ani că apropiat de sufletul său este conservatorismul, care în Rusia înseamnă practic să nu schimbi nimic. S-a trădat singur în articolul său din magazinul "Russki Pionier", spunând că nu-i place să-şi concedieze subalternii. Şi într-adevăr s-a despărţit foarte greu chiar şi de cei care s-au făcut vinovaţi de tragedia submarinului "Kursk" şi de masacrul copiilor la şcoala din Beslan şi, dacă în cele din urmă a făcut acest lucru, le-a dat celor demişi funcţii călduţe.
Acesta este secretul incontestabilei sale popularităţi printre cei, pe care s-a sprijinit întotdeuna şi se sprijină fiecare putere în Rusia – funcţionari de stat civili şi în uniformă. Lângă el se simt în siguranţă. Aceştia au dorit foarte mult ca Putin să revină. Nu l-au vrut pe Medvedev, care a demonstrat că nu se teme să concedieze şi să-şi pedepsească oamenii.
Nu se poate spune totuşi că, ascultând îndemnul inimii, Putin conservă ordinea în ţara sa, că face ca Rusia să fie ameninţată, cum se spune, de "stagnare". Însuşi Putin şi de asemenea "Putinul colectiv", adică varianta modernă a "Biroului Politic" concentrat în jurul său, promovează o politică eclectică, reacţionează pragmatic la situaţia internă din ţară şi pe arena internaţională. Ia deseori măsuri, care îl contrazic şi pe el.
De exemplu, în declaraţiile publice ale politicienilor şi comentatorilor oficiali pe tema NATO, pactul este prezentat ca fiind duşmanul principal, agresiv şi foarte periculos al Rusiei. În acelaşi timp însă, de mai mulţi ani Moscova, fără să se laude în faţa propriului popor, ajută foarte mult forţele NATO care luptă în Afganistan. Emoţiile anti-NATO, care îi cuprind pe ruşi, nu-i împiedică să înţeleagă cât de importantă este pentru ei misiunea forţelor internaţionale în apropierea graniţelor ţării lor şi, practic, trag concluziile corecte.
Deci, dacă Putin va menţine status quo-ul, aşa cum îi place, va depinde de modul în care se va schimba situaţia din jur. Dacă opoziţia, care în iarna aceasta a ridicat capul, va slăbi, o va împinge din nou la periferie. Dacă liderii ei vor găsi, în sfârşit, modalitatea de a se uni şi vor inventa forme eficiente de rezistenţă, atunci va fi de acord cu traducerea în viaţă a reformelor politice, pe care le-a început Medvedev.
Putin şi oamenii lui se tem cel mai mult acum de un nou val al crizei mondiale.Criza precedentă din anul 2008 a arătat că Rusia depinde de cererea de materii prime ca de un drog, resimte mai mult decât alte ţări conjunctura slabă de pe pieţele internaţionale şi, atunci, chiar şi uriaşele ei resurse financiare de abia au salvat-o de la catastrofă.
Dar acum noul preşedinte va trebui să realizeze promisiunile preelectorale foarte împovărătoare pentru buget. Şi nu se va descurca, dacă preţul barilului la petrol va scădea din nou. Şi atunci va apărea riscul unor nelinişti sociale generale, sloganele opoziţiei vor deveni populare şi va trebui să discute cu adversarii politici. Va trebui de asemenea să caute căi de ieşire din presiune împreună cu partenerii externi – în primul rând cu Europa şi SUA.
Dar poate că lui Putin îi va zâmbi din nou norocul, care l-a ajutat când a fost preşedinte în primele două mandate de patru ani. Preţul petrolului urcă încă repede. Ruşii, al căror nivel de viaţă a crescut, au uitat de politică şi au întors spatele opoziţiei. Moscova "s-a ridicat din genunchi, simţindu-se o "superputere în materii prime", care poate dicta condiţii partenerilor doritori de petrol, gaz, metale şi lemn.
Lumea îl ştie pe Putin ca un conducător pentru vremuri bune. Cum se va descurca cu ajutorul acestor metode în vremuri grele care, aşa cum cred ruşii, abia acum vor veni.
SURSA: Rador