Parada a avut loc la câteva săptămâni după ce o navă de război britanică a fost la o aruncătură de băț de coasta Crimeii, iar Vladimir Putin a taxat această operațiune drept o „provocare”. La paradă, Putin a declarat că va promova programul de modernizare a armelor din Rusia. El a dezvăluit un nou submarin cu rachete balistice nucleare din clasa Borei. Șase arme de atac asociate sunt în curs de dezvoltare.

Unul dintre celelalte submarine nucleare noi ale Rusiei, din clasa Yasen, amenință să se sustragă detectării senzorilor militari americani. La paradă au fost prezentate și alte nave de suprafață, în special Kasatonov. Aceasta este planificată să transporte rachete de croazieră hipersonice anti-nave 3M22 Tsirkon.

Rusia își mărește arsenalul nuclear non-strategic

Rusia își mărește, de asemenea, arsenalul nuclear non-strategic. În timp ce Statele Unite au o singură bombă nucleară non-strategică, se estimează că Rusia dispune deja de zeci de astfel de arme. Se pare că Moscova își renovează întregul arsenal nuclear. Modernizarea acestor stocuri oferă Rusiei un avantaj unic în căutarea statutului de Mare Putere și flexibilitatea de a amenința adversarii din toata gamă de conflicte.

Rusia își demonstrează astfel strategia centrată pe proiecția puterii și descurajarea nucleară.

Mediterana, prima oprire a lui Putin

Nicăieri nu este mai evident acest lucru ca in Marea Mediterană, prima oprire a lui Putin, datorită accesului ușor în Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Rusia își consolidează, de asemenea, pozițoia de forță la granița sa de vest. În septembrie, Rusia intenționează să desfășoare exerciții militare cu Belarus, ca răspuns la activitatea NATO din ultimul an. În plus, ministrul rus al Apărării, Sergei Șoigu, a anunțat că „până la sfârșitul anului se vor forma aproximativ 20 de formațiuni și unități militare în districtul militar occidental”.

Moscova crede că această încordare de mușchi pe plan militar îi împiedică pe adversari să se aventureze în Marea Mediterană și Marea Neagră. Prin urmare, Rusia va continua să folosească resursele limitate pentru a-și dezvolta capacități puternice de luptă.