'Da, (economia) este pregătită. Luăm în calcul toate scenariile, inclusiv căderea catastrofală a preţurilor hidrocarburilor, ceea ce este perfect posibil', a răspuns Putin când a fost întrebat despre cât de pregătită este Rusia în faţa scăderii valorii exporturilor ca urmare a diminuării continue a cotaţiilor petrolului, unul din principalele sale produse la export.

Cât despre modul concret în care ţara sa poate face faţă diminuării încasărilor din exportul de petrol, liderul de la Kremlin s-a referit la rezervele valutare acumulate de Rusia. El a spus că în perioadele de criză se accentuează dezechilibrele economice globale, situaţie ce are efecte negative asupra economiilor emergente, dar a estimat că rezervele valutare ale Rusiei o plasează într-o situaţie mai bună comparativ cu cea a altor ţări.

Cotaţiile petrolului pe pieţele internaţionale au scăzut cu 25% faţă de luna iunie, ajungând în prezent sub 80 de dolari barilul, fenomen ce se datorează creşterii producţiei de petrol de şist în SUA, cererii scăzute şi aprecierii dolarului.

AGERPRES